ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Румуни

<< < (26/26)

Livnjak:

--- Цитат: Zor  Април 03, 2020, 12:58:17 пре подне --- Ова грана је сад издвојена. Резултат изгледа Бошњака (мислим Цазинска крајина) који са Грком чини грану J-Z1043>BY101837. Дијеле 12 SNP-ова. А и на YFull-у ће се појавити након анализе. Дефинишу је 388=16 + 389=13-29, врло могуће да Голијани припадају овој грани али немају 388.. Чуди да Албанци који су јако добро тестирани још немају BigY од Тачи-Корби кластера. Ако бих погађао шта је носио Влад Цепеш ово би ми била прва опција. :)
--- Крај цитата ---

Nije to Bosnjak nego Hrvat.

Zor:
 Још занимљивих резултата Румуна, са вјероватним поријеклом са југа.

R-A19725>BY39307 којој припадају Румун Василе и Енглез, а није далеко ни Италијан изнад. Срби Крупежи имају блиска поклапања са Василеом 13/111, те ће извјесно је формирати грану. Осим што се такви хаплотипови јављају код двојице Румуна из Констанце јављају се и код Аромуна из Штипа и Крушева. Још једна веза Румуна и Цинцара и то овај пут римска по свему судећи (због другог удаљенијег Талијана YF80482).

I-Y3120>A1328  Појавио се Румун  Avasilcutei који је урадио SNP Pack, по маркерима DYS510 и DYS712 који одређују I-Y177643 може се предвидјети као Y177643+, а притом блиско поклапање има са Врањешевићем 7/111. Са FT109194 је удаљенији 15/111 и 17/111.
 

drajver:
Налетих на снимак прилично необичног обичаја машкара са подручја Буковине, који изводе етнички Румуни за православну Нову Годину. Ради се о тзв. Маланки. Иако је то источнословенски назив за Мали Божић или Српску Нову годину, Румуни су преузели тај назив, али је њихова прослава специфична, рекло би се несловенска. Веома живописне маске, још мало па као карневал у Рију  :) . Да ли је то дио њиховог романског наслеђа, па све мора да буде израженије. Словени су, чини ми се некако више спутани у сличним обичајима.

Посебно су ми интересантни "крилати медвједи". Требало је то смислити, а и маске су добре, достојне хорор-филма.

Међутим, мимо маскараде, мени су у овом кратком филму запали за око детаљи. Ради се о прослави Румуна, мањине у Украјини. Односи Румуна и Украјинаца у Буковини су били далеко од идиличних, међутим чини се да сад Румуни немају ништа против Украјине. Или се то само тако чини. Само нека су скинули Русе са врата, то је најбитније, са Украјинцима ће већ лако. У једној од пјесама у филму чак пјевају нешто типа да им Рус буде што даље. Са друге стране сви ови Румуни не говоре украјински већ руски, који је постао својеврсни lingua franca сјеверне Евроазије. Румунски триколор је свуда на одијелима и на маскама, а један од маскираних је огрнут и америчком заставом, што одсликава тренутне политичке афинитете. Главни ликови у маскаради су "јевреј", "циган", што опет открива традиционалне "друге" за Румуне у Буковини.

https://www.youtube.com/v/I8ypv-K47m4

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију