Презивам се Мишић, и поријеклом сам из села Љесковица, које се налази у долини Босне, између Жепча и Завидовића.
Породична слава је Лазарева субота.
Даље породично поријекло је нејасно а усмено предање сеже до почетка 20. вијека. У Шематизму Дабро-босанске митрополије из 1882. године нашао сам да је у Возућкој парохији, којој је припадало село Љесковица, била само једна породица Мишић и славила је Лазареву суботу. Прилично сам сигуран да је то управо наша породица. Што се тиче осталих лазаревштака, има их још на Озрену, првенствено груписаних у пар села. (Бочиња нпр.)
Поред тога, нашао сам у поменутом шематизму и једну породицу Мишић у Зеници, која је такође славила Лазареву суботу.
Будући да сам апсолутни лаик по питању генеологије, имам пар питања за чланове који су боље упознати са проблематиком.
Наиме:
а. Да ли је могуће да су лазаревштаци на овом подручју родбински повезани? Ишчитавајући неке теме на форуму, закључио сам да је то случај са лазаревштацима у Херцеговини (Стајић, Жерајић, Бабић), као и онима у околини Зворника, односно Бијељине. Додуше, не знам колико је добар узорак за Јесенице код Зворника, узевши у обзир да су сви из истог села. Из антрополошке и етнолошке литературе (Филиповић), знамо да је простор Озрена потпуно или добрим дијелом насељен из Херцеговине и Црне Горе. Поред ове југ-сјевер линије, има и лазаревштака у Крајини, што босанској што хрватској, као и у Далмацији. Они су, чини ми се, неповезани са раније наведеном групом.
б. Да ли постоји још тестираних лазаревштака са подручја Озрена у затвореном дијелу форума?
в. На који начин могу доћи до пописа из 1851. године? Да ли постоји у дигиталној форми?
г. Да ли постоји литература о релативно скором (почетком 20. вијека) досељавању сточарских породица са подручја Старог Влаха или Полимља? Мајчино презиме се, иако је из истог села, не помиње у шематизму, а усмено предање кажу да су дошли ”подно Волујка, на тромеђи”. Са друге стране, Филиповић помиње да је чак и почетком 20. вијека било досељавања становништва, баш из наведеног подручја.
д. На крају, искористићу овај пост да питам на који начин је могуће уплатити чланарину за Српски ДНК пројекат из иностранства?
Унапријед се захваљујем на труду и времену!