Вјера и култура Срба > Верски обичаји

Јулијанска Нова година

(1/3) > >>

Тимар:
Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија који поштују јулијански календар, у поноћ ће ући  у Нову годину.
Ову традицију поштују и у њемачким кантонима у Швајцарској, као и у дјеловима Галске заједнице у Шкотској.
http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=48309

vojislav.ananic:
Кад је римски император Гај Јулије Цезар од чувеног александријског астронома Созигена наручио календар, није ни слутио да ће бити у употреби 2050 година и поделити хришћане. Јулијанском календару данас су остале верне Јерусалимска, Руска, Српска, Грузијска црква и Света Гора. Прихватање грегоријанског календара би увело неред међу православне цркве, што се већ и десило у Грчкој, Бугарској и Румунској православној цркви где су створени покрети паралелних православних цркава - старокалендараца који не прихватају да Божић, а и друге празнике славе 13 дана раније,
Грчка држава и црква су, нпр, прихвахватиле грегоријански календар, а последица тога је да је око милион верника пришло старокалендарцима који функционишу као засебна црква, имају свог архиепископа и читаву паралелну јерархију.Јулијански календар је уведен у употребу 1. јануара 45, године пре наше ере. Иако је овај календар унео промене у древном Риму, каснија истраживања су показала да није баш тачан. Јулијанска астрономска година има највећа одступања и она је сваке године дужа за 14 минута и 14 секунди, што значи да се на сваких 128 година добије још један дан који није забележен. Од 45. године пре нове ере до данас настала разлика износи око 13 дана. Грегоријански календар је уведен тако што се прескочило 10 дана а од четвртка 4. октобра 1562. године прешло на петак 15. октобар. Али ни грегоријански календар о чијој је тачности створен прави мит није прецизан, јер сваких сто година изостаје за један дан. Најпрецизнији прорачун рачунања времена дао је проф. небеске механике Милитин Миланковић. На конгресу православних цркава који је сазвао васељенски патријарх Мелетије 1923. године, Миланковић је предложио реформисани календар по којем одступање од тропске године износи само две секунде. То значи да је потребно да прође 400.000 година да би се накупио један дан. Свети архијерејски сабор СПЦ је у хесен 1923. године прихватио начелно одлуке конгреса у Цариграду о реформи црквеног календара по предлогу Милутина Миланковића. Али, његова примена је остављена за касније док се о томе не усагласе све помесне православне цркве.Цариградска патријаршија је међу првима прекршила договор и исте године увела нови грегоријански календар. Исто су учиниле и Румунска и Грчка православна црква. Атински архиепископ Хризостом је то урадио са објашњењем изједначавања са грађанским календаром. Овај потез су касније следиле Александријска и Антиохијска патријаршија. Руски патријарх Тихон је 1923. једном посланицом саопштио да прихвата одлуке сабора у Цариграду и реформу календара. Али, када је сазнао за право стање ствари, накнадно је обавестио Руску православну цркву да задржава примену јулијанског календара.
Аргументи да би преласком на нови календар дошло до зближавања хришћана, јер би сви славили Божић у исто време, нису убедљиви, јер то није само техничко питање. СПЦ се држи јулијанског календара, јер је такву одлуку донео Први васељенски сабор у Никеји 325. године. Један од главних рзлога је тзв. пасхалија, или датум израчунавања Васкрса. Саборска одлука о Васкрсу се може свести на четири тачке: Васкрс се слави после пролећне равнодневнице, затим хришћани не слава Васкрс када и јудеји своју Пасху (14. нисан), Васкрсење Христово се слави после пуног месеца и увек у недељу. Новим грегоријанским календаром је нарушено ово правило Васељенског сабора, као и молитвено јединство Православне цркве.
Православни жале што су Католичка црква и све протестанске цркве то занемариле и прекршиле одлуке Првог васељенског сабора и праксу древне цркве да се према јасним одлукама Сабора Васкрс не може славити у време Пасхе "ако се држимо Нивог завета и хришћанства".
После 2. св. рата поново је актуелизовано уједначавање црквеног календара.Већ је прва свеправославна конференција на Родосу 1962. године на своју дугу листу питања за будући сабор уврстила и календар. Прва предсаборна свеправославна конференција у Шамбезију је 1976. године међу десет приоритетних тема уврстила и питање заједничког календара. У сиријском граду Алепу покренута је иницијатива да се сви хришћани уједине око прославе главних празника Васкрса и Божића, али да за сада важи одлука Цариградске патијаршије која је уважила разлоге помесних православних цркава које су задржале јулијански као богослужбени календар, пошто реформа календара подразумева велики ризик од раскола.

vojislav.ananic:
Указом кнеза Александра Карађорђевића 1850. године, Нова година је код нас уврштена у државне празнике.Српска Нова година се може назвати и православном, јер је славе Руси, Грузини, монаси на Светој Гори. Но, српска Нова година је нешто друго, јер је настала као знак отпора покушајима да се затре српски идентитет. Зато је јулијанска Нова година за Србе типично српска, јер је настала помало из ината. Она није почела да се слави јавно и пркосно 1919 године, када је Краљевина СХС за ванцрквене сврхе усвојила нови грегоријански календар. Штавише, СПЦ се залагала за усклађивање календара и за то је ангажовала великог научника Милутина Миланковића. Срби су постали сумњичави тек 1923, када је из Загреба поручено да православна славља наводно штете привреди и трговини.
Противници промена у Православној цркви плашили су се преласка на нови календар због унијаћења. Зебњу Срба су појачали исти захтеви из хрватских градова где су били јаки центри фраљеваца, носилаца идеје да у Хрватској и БиХ нема српског становништва, већ само поправослављених Хрвата. Чашу је прелио захтев новокомпонованих српских богаташа, ратних профитера, који су тражили да се календар додатно подеси да и Божић и Васкрс  падају увек у дане викенда, да не би имали губитке због празника. Тај притисак је Србе толико иритирао да су старокалендарску Нову годину од 1923. почели да празнују као "опозициону" јавно и пркосно, у ресторанима и на улицама, иако тада није била државни празник.
Али, долазиле су затим нове генерације васпитане под притиском државне пропаганде да треба да буду мањ Срби, а више Југословени. Та пропаганда је потискивала православну Нову годину, која је одувек слављена међу Србима кад јој је и време - 1. јануара по јулијанском календару.
У комунизму је славље српске Нове године било забрањено. Постојала је стриктна наредба да 13. јануара кафане морају да се затворе најкасније до 22 сата. Ипак, Срби су наставили да славе кришом, из ината. Српска Нова година се још назива и Мали Божић.

vojislav.ananic:
Текст из данашњег броја "В. новости" о томе зашто СПЦ још није увела Миланковићев календар као најтачнији, иако је усвојен још 1923. на Свеправославном конгресу у Цариграду.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:643534-Zasto-Srbi-ne-slave-Bozic-u-decembru


Sergio:

--- Цитат: vojislav.ananic  Јануар 08, 2017, 10:07:51 пре подне ---Текст из данашњег броја "В. новости"  о томе зашто СПЦ још није увела Миланковићев календар као најтачнији, иако је усвојен још 1923. на Свеправославном конгресу у Цариграду.

--- Крај цитата ---

Велика је штета што Миланковићев календар није заживео у пракси.  :(

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију