Вјера и култура Срба > Православље

Новозаветни родослов

(1/1)

Nebo:
Одавно ме већ ово интригирало, али ми је данас мој син обновио то питање, када ми је рекао да је читао неке интернет странице о светим апостолима и да је закључио да између много њих постоји нека сродничка веза.

Заиста, кад читамо Нови Завет, на први поглед изгледа да су дванаесторица првих апостола неки људи скупљени случајно са различитих страна, те да немају много везе једни с другима, него их је све повезао Господ Исус Христос, позвавши их да га следе.

Из самих јеванђеља јасно је да ту имамо три пара рођене браће. То су: свети апостоли Андреј Првозани и Петар, затим Јаков и Јован, синови Зеведејеви, и Јаков и Матеј, синови Алфејеви. Међутим, сродничке везе су овде много дубље. Што и није необично. Јер се ради о релативно малом географском подручју и малобројном народу племенски устројеном, па је и за очекивати да су повезани разним сродничким везама.

Пажљиво читајући њихова имена и везе које се помињу како у Новом Завету, тако и у апокрифним списима, може се закључити да се ради о огранцима једног брачног пара, од којег проистиче мноштво свету познатих имена, један родослов препун светаца.

Nebo:
Тај пар су супружници свештеник Матан из племена Левијева и Марија.

Матан и Марија су имали три кћери: Марију, Совију и Ану.

Марија се удала за Светог праведног Јосифа, сина Јаковљевог, и с њим изродила четири сина и једну кћер: Светог апостола Јуду, Светог апостола Јакова Малог касније првог епископа јерусалимског, Светог апостола Симона, Јосифа или Јосију и кћер Свету мироносицу Саломију.

Саломија се удала за Зеведеја и с њим добила два сина: свете апостоле Јакова и Јована Богослова.

Друга кћер Матанова, Совија, имала је кћер Јелисавету, која се удала за свештеника Светог пророка Захарију и с њим добила сина – Светога пророка претечу и крститеља Јована.

Трећа кћер Матанова, Ана, удала се за Светог праведног Јоакима, сина Варпафировог, и с њим добила кћер Марију – Пресвету Богородицу. Њу су касније удали за њеног тетка Јосифа који је остао удовац, не да јој буде муж, него заштитник, с обзиром да је њеним родитељима већ било објављено да ће родити Сина Божјег.

Дакле, видимо везу између многих светачких имена који потичу од три сестре. Тако су Пресвета Богородица и Света праведна Јелисавета биле сестре од тетака, а Господ Исус Христос и Свети Јован нешто даља браћа од тетака. Побраћа Исусова, синови Јосифови, били су ујаци светим апостолима Јакову Зеведејеву и Јовану Богослову. Сам Исус је био нека врста ујака Јовану Богослову, па није чудно што му је био омиљени ученик и што је са Крста њему поверио своју Мајку да брине о њој.

Ипак, најзагонетнији у овом родослову су Клеопа и Марија Клеопина, који се више пута помињу у Новом Завету. Према једној верзији, Клеопа је син Јаковљев и рођени брат Светог праведног Јосифа, што би значило да је он нека врста стрица Господу Исусу Христу. У овој верзији, Света мироносица Марија Клеопина је његова жена, с којом је имао сина – Светог Симеона другог епископа јерусалимског. Према другој верзији, Клеопа је био други муж Свете праведне Ане, Богородичине мајке, након што се упокојио њен муж Свети Јоаким. И Клеопа је био удовац, а из првог брака је имао кћер Марију. Ова Марија Клеопина, такође света мироносица, која је била, заједно са Пресветом Богородицом и Светом мироносицом Маријом Магдалином, испод Крста кад су се и сами апостоли разбежали (Три Марије), удала се за Алфеја, с којим је добила синове – свете апостоле Јакова Алфејева и јеванђелисту Матеја (цариника). Ове две верзије не искључују једна другу. Клеопа је могао бити брат Јосифов и имати жену Марију, као и кћер истог имена (видимо колико се ово име често понавља у родослову) која се удала за Алфеја и родила двојицу апостола, а након што је остао удовац, могао је оженити удовицу Ану.

Nebo:
Ово је један сјајан родослов који не би било тешко нацртати, где налазимо највећа имена хришћанске религије, од самог Господа Исуса Христа, затим Његове Мајке, па пророке, мноштво апостола, мироносице, прве епископе хришћанске Цркве, праведнике.

Панић:
Занимљиво је да се за синове Алфејеве нигде у Н. Завету не помиње да су били браћа, већ се за обојицу каже "син Алфејев". Да ли су то два Алфеја или један остаје питање. У традицији западне цркве то су два човека, а у нашој традицији - један.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију