Вјера и култура Срба > Храмови

МАНАСТИРИ

<< < (16/16)

Malesevic:

--- Цитат: НиколаВук  Август 24, 2020, 06:07:56 поподне ---Занимљиво је да су написали да је наводно подигнут 818. године, мада је у то време ово подручје било под управом још увек паганске бугарске државе. Ако би ова година или барем период били тачни (почетак 9. века), то би дало на снази хипотези о присуству несловенског хришћанског "клина" у овој области (источноромански/проторумунски уз могуће раноалбанско присуство). Штета је што овај и њему слични храмови нису археолошки истраживани.

--- Крај цитата ---

Молим мало за појашњење. Како би подизање манастира у 9-ом веку потврдило тезу о присуству "несловенског живља" (укључујући албанско) у поменутој области?

Malesevic:
Није баш одговарајућа тема, али поставићу овде. У разорном земљотресу на Банији страдали су и храмови СПЦ.
Храм у Мајским пољанама је потпуно унуштен. Такође и парохијски дом у Глини. Озбиљно је оштећен манастир Комоговина.

Овде могу да се погледају слике: https://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/2020/12/30/фотографије-оштећених-храмова-баниј/ 

Митролопија загребачко-љубљанска покренула је акцију прикупљања помоћи за обнову храмова и помоћ преосталом српском живљу које је прилично погођено земљотресом: http://mitropolija-zagrebacka.org/prikupljanje-pomoci-za-stradale-u-zemljotresima/

НиколаВук:

--- Цитат: Malesevic  Децембар 31, 2020, 11:40:08 пре подне ---Молим мало за појашњење. Како би подизање манастира у 9-ом веку потврдило тезу о присуству "несловенског живља" (укључујући албанско) у поменутој области?

--- Крај цитата ---

То је хипотеза коју је први изнео немачки историчар и лингвиста Готфрид Шрам, о присуству несловенског хришћанског "клина" између западне и источне гране Јужних Словена, отприлике у граничном региону Србије, Бугарске и Северне Македоније. Додуше, сличну идеју, додуше само лингвистичку (нису улазили у религијско стање тог становништва), су имали и други лингвисти, нпр. наши Павле Ивић и Александар Лома. Шрам је у том клину видео подручје где се одигравала симбиоза Источних Романа (језичких предака Румуна, Цинцара, Мегленских Влаха и Истрорумуна) и раних Албанаца (које је он повезао са рано покрштеним старобалканским племеном Беса). Клин је "разбијен" приликом ширења бугарске државе на запад (освајање Сердике 809. године), па су онда по Шрамовом тумачењу рани Албанци-Беси отишли ка западу, на простор новоформиране Драчке теме (у чијем оквиру се налазила и област Арбанон, по којем би ово ново становништво добило свој средњовековни етнички назив), док су се Источни Романи делимично иселили (језички преци Цинцара), а делимично остали под влашћу Бугарске. Његову књигу "Почеци албанског хришћанства", која је на немачком, имамо окачену у дигиталној библиотеци Порекла, a уводно поглавље преведено на енглески се може пронаћи на овом линку:

http://www.albanianhistory.net/1994_Schramm/index.html

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију