Вјера и култура Срба > Верски обичаји

Задушнице

<< < (2/3) > >>

Дробњак:
Ово са кафом и ракијом је у мом крају обавезно. И чаша воде. И то се сваки пут мења при доласку на гробље. На селу је такав обичај да се храна износи при сваком изласку на гробље не само за задушнице. Али то све зависи од краја до краја. У Левчу је нпр. обичај да се од смрти покојника до четрдесетог дана излази свако јутро на гробље и да се износи права гозба која се поставља на гробној хумци. Пошто се сва храна не може појести на гробљу онда се успут од гробља до куће храна даје пролазницима да би се разделила. И сутра опет тако. После четрдесетнице сваке суботе се излази на гробље до године и опет се износи храна.

Бакс:

--- Цитат: Nebo  Новембар 06, 2017, 09:18:34 пре подне ---и упаљена цигарета забодена у гробну земљу, са жаром на горе (да покојник запали једну)...

--- Крај цитата ---

Ово стварно људи раде? Ја сам увек мислио да је то само симпатична сцена из филма Ране, кад Пинки и Шваба забоду упаљену цигарету у гроб Чика Курета.

Ojler:

--- Цитат: Бакс  Новембар 06, 2017, 12:35:07 поподне ---Ово стварно људи раде? Ја сам увек мислио да је то само симпатична сцена из филма Ране, кад Пинки и Шваба забоду упаљену цигарету у гроб Чика Курета.

--- Крај цитата ---

Раде, раде, још како...
Искрено, мени је цела та концепција гозбе на гробу невероватно неукусна и одвратна.

Amicus:

--- Цитат: Дробњак  Новембар 06, 2017, 09:38:52 пре подне ---Ово са кафом и ракијом је у мом крају обавезно. И чаша воде. И то се сваки пут мења при доласку на гробље. На селу је такав обичај да се храна износи при сваком изласку на гробље не само за задушнице. Али то све зависи од краја до краја. У Левчу је нпр. обичај да се од смрти покојника до четрдесетог дана излази свако јутро на гробље и да се износи права гозба која се поставља на гробној хумци. Пошто се сва храна не може појести на гробљу онда се успут од гробља до куће храна даје пролазницима да би се разделила. И сутра опет тако. После четрдесетнице сваке суботе се излази на гробље до године и опет се износи храна.
--- Крај цитата ---

У Барањи, знам да се храна симболично износи само на погреб (дан након сахране), и тада се обавља својеврстан ритуал погребења, ходајући три пута око гроба покојника. Тада се понесе на гробље котарица кифли и флашица ракције, и свако узме по мало, за душу покојника. Након тога, нема више ношења хране на гробље, осим што се за Васкрс носе шарена јаја, која се остављају по гробовима.

За такве обичаје као што је обавезно посећивање гроба четрдесет дана за редом, те да се још сваке суботе до године дана излази на гробље, чуо сам и то ми изгледа могуће само кад је гробље близу и кад ожалошћени имају времена. Осим неких изузетака, кад људима дете умре, нисам чуо да овде ико тако нешто практикује, иако је гробље у селу и свакоме лако приступачно.

Дробњак:

--- Цитат: Amicus  Новембар 06, 2017, 01:03:49 поподне ---За такве обичаје као што је обавезно посећивање гроба четрдесет дана за редом, те да се још сваке суботе до године дана излази на гробље, чуо сам и то ми изгледа могуће само кад је гробље близу и кад ожалошћени имају времена. Осим неких изузетака, кад људима дете умре, нисам чуо да овде ико тако нешто практикује, иако је гробље у селу и свакоме лако приступачно.

--- Крај цитата ---
Веруј ми, у Левчу гробља баш и нису близу села. Нарочито у селима подно Гледићких планина и Јухора. Сличан је ситуација и са оне стране Гледића у Гружи. Обичаји су готово истоветни и исто тако су гробља неприступачна. Најчешће су на узвисини изнад села и тешко да било које возило може горе да изађе изузев трактора и то само када нема блата и воде. Али такав је обичај и то се нашироко практикује.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију