Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Шарићи / Сињ / Свети Никола

<< < (2/4) > >>

Ojler:

--- Цитат: Pavo  Септембар 21, 2017, 10:50:01 поподне ---...
Prvi pouzdani spomen sam našao u maticama manastirske parohije Dragović 1841.--- Крај цитата ---

Паво, тешко успевам да прочитам шта пише. Да ли ти знаш?

Pavo:

--- Цитат: Velibor  Септембар 21, 2017, 11:01:44 поподне ---Паво, тешко успевам да прочитам шта пише. Да ли ти знаш?

--- Крај цитата ---

Stavio sam ispod.  Taj upis iz 1841. je krštenje muškoj djeteta koje se zove Đuro.  Otac mu je Nikola Šarić iz Bajagića, a mati Maria Kozlica iz Radune, sad naravno nastanjena u Bajagiću.  Krsti ga jeromonah Josip Milković.  U drugom dijelu koji nije na slici vidimo da su kumovi Andrija Vulić iz Bitelića i Špiro Mrvić iz Zasioka.

Ovaj drugi upis iz 1839. je krštenje curice Jele.  Roditelji su joj Ivan Šarić iz Bajagića i Ivanica Beara sa Zelova Sutinskog.  Kumovi su oba iz Bitelića, Petar Đapić i Ivan Bulović.  Ivan Šarić je kum sinu Petra Đapića, tako da se vidi da su ove dvije obitelji bile jako bliske. 

Čisto ilustrativno, ovo je raspored zaseoka(komšiluka, kako ih zovu) u tom kraju prije nekih 100 godina.  Plavo su katolički a crveno pravoslavni zaseoci.  Šarići su živjeli u potpuno katoličkom okruženju i prilično daleko od većinskih pravoslavnih sela.  Sjeverno od njih je Bitelić s nešto razbacanih pravoslavnih zaseoka.  Do manastira Dragović im je 4 sata hoda, tako da mi je upitno jesu li uopće nedjeljom mogli ići na službu.

https://s26.postimg.org/ogqbf5ujt/Saric.png

Зрно:

--- Цитат: Velibor  Септембар 21, 2017, 11:01:44 поподне ---Паво, тешко успевам да прочитам шта пише. Да ли ти знаш?

--- Крај цитата ---

Шарић Никола и Марија рођ. Козлица из Радуне (Велић) добили Ђуру 1841.

Зрно:
Значи Кривићи нису били православци? То сам се баш распитивао и један из тог краја рече да су Срби. Можда их је помешао са другим Кривићима из Далмације. Паво, јел има тих Кривића у католичким књигама из 19. в?

Pavo:

--- Цитат: Зрно  Септембар 21, 2017, 11:30:06 поподне ---Значи Кривићи нису били православци? То сам се баш распитивао и један из тог краја рече да су Срби. Можда их је помешао са другим Кривићима из Далмације. Паво, јел има тих Кривића у католичким књигама из 19. в?

--- Крај цитата ---

Ima ih u stanju duša iz 1806. i stanju duša iz 1912.  Fra Josip Ante Soldo ih i 1978. spominje kao katolike. 

Opet je problem s Banderijama ali mi se čini da bi ovim predak trebao biti Jakov Krivić koji se 1709. spominje u banderiji harambaše Prološčića.  Harambašina kuća je bila malo zapadnije od Bajagića, u Potravlju. 

I izgleda da su bar neki njegovi potomci preselili u Bajagić jer Jure Krivić 1725. dobija zemlju u Bajagiću.  Sad je dio banderiji harambaše Filipovića.  Neki su valjda i ostali jer 1784. imamo Matu Krivića iz Potravlja koji duguje novac nekom bogatom Sinjaninu. 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију