Вјера и култура Срба > Православље

Новомученици србски

<< < (15/15)

ДушанВучко:
U Bosanskom Grahovu služena je prva Sveta arhijerejska liturgija na praznik Sveštenomučenika Miloša Bilbije, kojeg je Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao u maju ove godine. Miloš Bilbija bio je sveštenik koji je krstio Gavrila Principa.
Nakon Sarajevskog atentata nije pristao da krivotvori krštenicu Gavrila Principa, da bi mu se sudilo kao punoljetnoj osobi, pa je zbog toga mučen u Livnu. Umro je dvije godine kasnije od posljedica zlostavljanja.
Sveštenomučenik Miloš Bilbija ponovo je među svojima, ali ovaj put kao svetac, s ponosom ističu u Grahovu.
Ponosni su i biološki potomci iz porodice Bilbija. Јedan od njih, sveštenik Vojislav Bilbija, izradio je kivot u kojem, od danas, počiva njegov predak Miloš.
Episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da sjećanje na stradalnike iz našeg roda jeste zavjet koji ne smije ostati neispunjen, a one koje smo nekad oplakivali danas proslavljamo kao svetitelje.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je 21. maja da u Diptih svetih unese ime počivšeg prezvitera grkovačko-crnoluškog Miloša /Bilbije/ i odredi da 10. avgust bude datum njegovog proslavljanja.
https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=482801

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију