Вјера и култура Срба > Храмови

Михољска Превлака

<< < (3/3)

МучаСR1bин:

--- Цитат: Nebo  Мај 10, 2016, 11:50:53 пре подне ---То острво код Превлаке зове се Свети Марко или Страдиоти.Има ту још пар острваца, а цео тај архипелаг назива се Вретанија, што је источна верзија назива Британија. Има ли тај назив везе са Великом Британијом, није разјашњено. Постоји верзија по којој су Велику Британију тако назвали Римљани. О томе је писао Васко Костић. Прича о Вретанији је на самом крају текста:

http://www.rastko.rs/rastko-bo/istorija/vkostic-zaliv.html#24

--- Крај цитата ---
Међу православнима некада је било познато и као Острво Св. Арханђела Гаврила, спрам Михољске Превлаке која је знана и као Острво Св. Арханђела Михаила.
Негде прочитах да се мисли да је двор Стефана Немање био на Острву Св. Марка. Могуће да ово прочитах у делу код покојног проф. Јанковића

Nebo:
Тачно је све то. Помињах у чланку о Кртолима:

"Подручју Кртола припадају и полуострво Превлака, са Манастиром Светог арханђела Михаила, као и Страдиоти или острво Светог арханђела Гаврила у Тиватском заливу. Страдиоти (данас острво Светог Марка), мало острвце Госпа од милосрђа (или – милости) и Превлака се називају заједничким именом Кртољски архипелаг. Кртољани ова острва зову просто: острво Светог Марка – Шкољ, а Госпино острво – Оток".

https://www.poreklo.rs/2017/10/22/krtoli-naselja-i-poreklo-stanovnistva/

За Немањин двор не знам. С обзиром да је Михољска превлака била седиште Зетске епископије, коју је ту установио његов син Сава, није немогуће...

ДушанВучко:
Miholjska prevlaka
https://www.youtube.com/v/9JYtkrG1biA

Nebo:
МУЧЕНИЦИ ПРЕВЛАЧКИ - хор манастира Богородице Тројеручице:

https://www.youtube.com/v/lLvb11kthe4

Видимо на снимку да је и чувена капела на Превлаци још увек ту.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију