Вјера и култура Срба > Храмови

Михољска Превлака

(1/3) > >>

Nebo:
Сваког 10. маја у Тивту у Боки, одржава се литија у помен светим мученицима превлачким, пострадалим око 1445. године од Млечана. Манастир Светог архангела Михаила на Превлаци („Острво цвијећа“) био је трн у оку католичкој власти у Боки. Његовим уништењем, била су отворена врата обимном покатоличавању православних Бокеља. За тај подухват смишљен је лукав план. Прича о томе може се прочитати на:

https://manastirprevlaka.wordpress.com/2000/09/09/%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82-70-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0/

Свети мученици превлачки, између осталих, су: Рувим, старешина Манастира, Максим, Димитрије, Василије, Михаило који је био од рода Црнојевића, и други. О пострадању превлачких монаха мученика, о Манастиру, о откривењу моштију и другим појединостима, написана је лепа књига „Свети превлачки мученици“ аутора Невена Плећевића. Ако постоји интересовање, поседујем исту, па може бити скенирана за библиотеку Порекла.

Занимљива је и повест фамилије Марина Друшка, која се после ових догађаја раселила, делом изумрла, делом (у Босни) потурчила у време турске власти.

Nebo:


Манастир Светог архангела Михаила
Део моштију светих мученика превлачких

aleksandar I:

--- Цитат: Nebo  Мај 10, 2016, 12:05:31 пре подне ---Сваког 10. маја у Тивту у Боки, одржава се литија у помен светим мученицима превлачким, пострадалим око 1445. године од Млечана. Манастир Светог архангела Михаила на Превлаци („Острво цвијећа“) био је трн у оку католичкој власти у Боки. Његовим уништењем, била су отворена врата обимном покатоличавању православних Бокеља. За тај подухват смишљен је лукав план. Прича о томе може се прочитати на:

https://manastirprevlaka.wordpress.com/2000/09/09/%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82-70-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0/

--- Крај цитата ---

Хвала лијепо на линку и информацијама. Нисам знао за овај податак:

"Тај миомирис је и условио да се одмаралишни комплекс (на Превлаци – Ј. П.) назове ‘Острво цвијећа’, иако тамо прије изградње туристичких објеката није било цвијећа. Било је бујног зеленила, маслињака и воћњака, али је из земље нешто мирисало на цвијеће. Знају то сви околни мјештани. "

Када љетујем у Тивту, купам се на плажи која је отприлике испод оног бунгалова (војног) лијево. Више пута сам обилазио манастир, али се нисам расптитивао о овим подацима. Бунгалове користе избјегличке породице који су били запослене у ЈНА прије 1991. године. Међу њима имам и пријатеље са којима се чујем путем "Скајпа".

Преко пута "Острва цвијећа" је тзв. "Француско острво", које Црна Гора покушава да прода или изнајми већ годинама, али изгледа да ту постоји неки имовински спор.

Nebo:
То острво код Превлаке зове се Свети Марко или Страдиоти.Има ту још пар острваца, а цео тај архипелаг назива се Вретанија, што је источна верзија назива Британија. Има ли тај назив везе са Великом Британијом, није разјашњено. Постоји верзија по којој су Велику Британију тако назвали Римљани. О томе је писао Васко Костић. Прича о Вретанији је на самом крају текста:

http://www.rastko.rs/rastko-bo/istorija/vkostic-zaliv.html#24

Nebo:


Михољска литија

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију