Порекло становништва > Црна Гора

Племе Братоножићи

<< < (15/15)

vidoje 013:

--- Цитат: Radul  Децембар 31, 2022, 11:07:48 пре подне ---Сваки мит и легенда имају своју функцију, поред тога сваки мит и свака легенда заснива се на истинитој поруци која је код мита обмотана у језгру, док код легенди поруку уочавамо одмах јер нема натприродног.

Гледај ово, мит о кентаурима, сплели су Минојци кад су видјели претке Грка на коњима. Минојцима та супериорна технологија ратовања није била позната, па је из те истине и доживљаја настао мит о кентаурима;
мит о Минотауру исплели су Грци са копна који бијаху инфериорнији у односу на Крит. Тезеј човјек са копна убија Минотаура што сликовито објашњава пад супериорне Минојске цивилизације и успон супарничке; мит о киклопима снажним бићима прича ону народну "ум царује снага кладе ваља", јер џаба снага кад један Грк Одисеј на мудрост надвлада итд..
Дакле митови у основи поручују истиниту причу, испричану кроз фантастику, нестварне ликове, догађаје, времена итд..

Идемо даље,  у општој култури, па чак и међу академским круговима деси се не размишљање, па допуштају недопустиво, поистовећујући мит и легенду.
Легенда може и не мора бити истина. Она никад није прожета фантастиком. Тако да прича о браћи Васу, Пипу, Хоту, Озру није мит јер нема фантастике, већ је легенда која у основи приповједа о јуначким племенима која дјеле исте вриједности исту судбину; толико да приповједач развија легенду о 4 брата. Дакле то је легенда и није никакав мит, јер 4 брата немају натприродно у себи.

Кад чујем на форуму "још један мит је оборен или срушен" знам да то пише особа која никад није направила разлику између мита и легенде. Таква особа никад није настојала ући у суштину, већ самоувјерено плива по површини 'рушећи митове". У рушењу нема ничег креативног, ту нема стваралаштва, па се не умију ни изразити, да заправо разоткривају легенде.

--- Крај цитата ---

   Ријеч је о Братоножићима. То је тема.  Није потребно "држање слова" о  миту и легенди, подучавање, просипање памети. Циљ је био да се укаже на лажна предања, "измишљање традиције" и "ретроактивне изуме" о племићком поријеклу Братоножића. Беспотребно је губити вријеме на разговор који се не тиче предмета расправе.   Срећна Нова Година Радул!

aleksa995:
Zna li neko za Keljanovice iz Konjuha? Odatle se raselili na KiM pa u centralnu Srbiju.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију