Порекло становништва > Црна Гора

Breškovci iz Pješivaca

(1/2) > >>

RasoRaso:
Ja sam Bošković jedan od četiri prezimena koja čine Breškovce u selo Bogmilovići u Pješivcima zajedno sa Adžićima Perovićima i Mijuškovićima.Ja sam pročitao u knjizi Petra Šobajića "Bjelopavlići i Pješivci" da su oni iz plemena Ozrinići iz sela Velestovo.Srodni smo sa Erakovićima i Kilbardama u Banjanima.Pa me zanima da li moji Boškovići porijeklom Ozrinići iako su Pješivci i zanima me od kojega smo tačno prezimena da li su to Mićunovići.

Небо_Сав:
Да, то предање постоји и код других аутора:

Светозар Томић (Бањани, 1949):

"...Ераковићи су у Бањанима пореклом из Велестова, са Чева а старином су са Његуша. Предање гласи: неки Ерак дигне се са Његуша и отсели се у Велестово. Насели се у Брешков До. По овоме Ераку прозвали се Ераковићи. Они, иако су са Његуша, нису род оним Ераковићима (Петровићима) који су старином, како веле, испод Његоша. Од Ерака у Брешковом Долу народи се читаво село и отешња, те онда једни отселе у Брда – Бјелопавлиће – у село Бегмиловиће, а други у Бањане и ови се настане у село Тупан." ...

Иван Вукићевић (форум.порекло.рс) пише:

"Богмиловићи се простиру од Зете код ушћа потока Смрдана па на југозапад до венца планине Лупоглава, поглавито до његове велике главице, „Кома од Лупоглава”. Главно су насеље „село” Богмиловићи у неколико долова и долаца у близини цркве, са 32 „дима”. На северозападу од њих има још само 4 куће у Рудиницама, таласастој заравни испод Борове Стране.
Браства су овога предела: Милуновићи (3 куће) и „Брешковци“, једно браство које се старином тако звало, а сад се дели на мања браства, која ее зову само својим ужим презименима: Бошковићи (21 кућа), Перовићи (6 кућа), Аџићи (1 кућа) и Мијушковићи (5 кућа)".

Ситуација је следећа:
Што се тиче Ераковића и Килибарди -они јесу генетски огранак  рода Озринића.
Из Велестова су се одселили у Бањане око 1775 г.

А што се тиче Брешковаца из Богмиловића:
Имамо једног тестираног -  Милуновића из Богмиловића.
Милуновић - Мала Госпојина -Зета  -Богмиловићи/Никшић - I2 > I-PH908.
Вероватно је тестиран на 23 маркера, не видим га у бази.

 Укратко, ако желите да  да добијете одговоре на ваша питања -  требало би да  урадите ДНК тестирање - или Вас или неког од ваших рођака.

RasoRaso:
Hvala puno na odgovoru.Mene je slično moj otac naučio samo što on tvrdi da smo mi od Mićunovića a ne od Erakovića već da se samo jedan brat odselio u Banjane a drugi u Bogmiloviće Pješivci Stara Crna Gora.Ali to po meni nije tačno.Ozrinići jesmo to definitivno.Zanima me sad koliko košta  testiranje da se uradi vidio daju neki popust ako me preporuči član.Treće meni je otac rekao da su oni uradili neku krvnu osvetu pa zato su se preselili prvo u selo Tupan u Banjane pa onda tek u Bogmiloviće i uzeo ćerku nekog poznatog Pješivca.A Milunovići po legendi nijesu Breškovci nego su dugo do testiranja smatrani Lužanima čak smo ih navodno mi Breškovci našli u Bogmilovićima ali testom su pokazali da su Ozrinići.Jesu li se doselili sa nama pa je neko podmetnuo da su starinci odnosno Lužani ili su se prije toga isto iz Ozrinića doselili to nećemo možda nikad saznati.Jedino što nam je isto to je slava Mala Gospojina ni to ne znam kako smo uzeli da slavimo.

Небо_Сав:

--- Цитат: RasoRaso  Новембар 12, 2021, 12:00:06 поподне ---Hvala puno na odgovoru.Mene je slično moj otac naučio samo što on tvrdi da smo mi od Mićunovića a ne od Erakovića već da se samo jedan brat odselio u Banjane a drugi u Bogmiloviće Pješivci Stara Crna Gora.Ali to po meni nije tačno.Ozrinići jesmo to definitivno.Zanima me sad koliko košta  testiranje da se uradi vidio daju neki popust ako me preporuči član.Treće meni je otac rekao da su oni uradili neku krvnu osvetu pa zato su se preselili prvo u selo Tupan u Banjane pa onda tek u Bogmiloviće i uzeo ćerku nekog poznatog Pješivca.A Milunovići po legendi nijesu Breškovci nego su dugo do testiranja smatrani Lužanima čak smo ih navodno mi Breškovci našli u Bogmilovićima ali testom su pokazali da su Ozrinići.Jesu li se doselili sa nama pa je neko podmetnuo da su starinci odnosno Lužani ili su se prije toga isto iz Ozrinića doselili to nećemo možda nikad saznati.Jedino što nam je isto to je slava Mala Gospojina ni to ne znam kako smo uzeli da slavimo.

--- Крај цитата ---

Нема на чему. Било би заиста добро да се тестирате. Овде на форуму сам се већ био распитивао за вас из Богмиловића, у теми форума: Озринићи PH908. Што се тиче копче са Мићуновићима - нека предања говоре да су се  Ераковићи, Килибарде и Сарићи иселили из Велестова због сукоба са Мићуновићима. Ако је ово тачно, и ако сте и ви били у овој групи исељеника - онда је мало вероватно да сте од Мићуновића. Али, ко зна...

 Ево, ја ћу Вас, свакако, као члан Друштва, препоручити да не кажем "номиновати" за тестирање. Тестирање преко Друштва је 7000 РСД (ако се добро сећам) уместо пуне цене од 13 000 РСД. Јавите се поруком око детаља ако сте заинтересовани.

Небо_Сав:

--- Цитат: Небо_Сав  Новембар 12, 2021, 12:22:12 поподне ---Нема на чему. Било би заиста добро да се тестирате. Овде на форуму сам се већ био распитивао за вас из Богмиловића, у теми форума: Озринићи PH908. Што се тиче копче са Мићуновићима - нека предања говоре да су се  Ераковићи, Килибарде и Сарићи иселили из Велестова због сукоба са Мићуновићима. Ако је ово тачно, и ако сте и ви били у овој групи исељеника - онда је мало вероватно да сте од Мићуновића. Али, ко зна...

 Ево, ја ћу Вас, свакако, као члан Друштва, препоручити да не кажем "номиновати" за тестирање. Тестирање преко Друштва је 7000 РСД (ако се добро сећам) уместо пуне цене од 13 000 РСД. Јавите се поруком око детаља ако сте заинтересовани.

--- Крај цитата ---
Прошло је годину дана од последње поруке. Недавно, негде (сетићу се где), прочитах да је огранак из Богмиловића од "Тодора Еракова". Ако је ово тачно, то би значило да сте од Ераковића.
  Иначе,  по предању и родословима Ераковића из Бањана, Ерак је имао три сина: Петра (оца Вукоте), Томаша (оца  Станоја), и Сима  (оца Радула).  Четврти син би, изгледа, био Тодор који је оснивач огранка Ераковића у Богмиловићима.   Било би заиста интересантно да проверимо ову хипотезу. Ако су се Еракови унуци (Вукота, Станоје, Радуле и Тодор) иселили у исто време из Велестова онда је то било негде око 1790 године. Да ли се ово уклапа у Ваше предање?   

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију