Порекло становништва > Црна Гора

О постанку и развоју црногорских племена

(1/37) > >>

Nebo:
Питање је кад су Пјешивци почели да попримају обличје племена у смислу црногорских племена каква знамо. Племена су више обележје Црногорских Брда него ли Старе Црне Горе. У 16. веку Пјешивци тешко да су били племе. Пре ће бити да је "Пјешивци" био назив за разнородно становништво тог краја, о чему је писао Кулишић у раду "О етногенези Црногораца". Тек кад се становништво истог порекла - Потолићи умножило у толикој мери да је преузело примат у тој области (нахији), могло би се рећи да су Пјешивци племе. У том смислу, пре 18. века тешко је прихватити да су Пјешивци племе. Све ово под претпоставком да је истинита прича о Богдану Потолићу и времену када је он живео.

Могло би се рећи да сличан пример, али никада довршен, имамо у Љешанској нахији, где до формирања племена никад није ни дошло. У питању су кнежине, а не племена. У крајњем случају, ни Цетиње никада није постало племе, с обзиром на разнородност становништва и колективну свест о томе.

Одисеј:
Слажем се с Небом. Племена филогенетског типа су баш типична за Брда, а онда за Стару Херцеговину и сјеверну Албанију, па тек онда за Стару Црну Гору. С тим што и филогенетски карактер племена слаби у правцу Катунска - Ријечка - Љешанска - Црмничка нахија.

Exiled:
Скрећем са теме али ми се чини да постојање племена можемо довести у везу са влашким статусом...

Bokez:

--- Цитат: Bojan  Фебруар 18, 2021, 09:30:04 поподне ---Скрећем са теме али ми се чини да постојање племена можемо довести у везу са влашким статусом...

--- Крај цитата ---

Не знам да ли можемо као главну карактеристику племена додијелити једнородност ако сам вас схватио из прошлих коментара?
Милсим да једноставно постоје једнородна и вишеродна племена.

drajver:

--- Цитат: Bojan  Фебруар 18, 2021, 09:30:04 поподне ---Скрећем са теме али ми се чини да постојање племена можемо довести у везу са влашким статусом...

--- Крај цитата ---

И арбанашким. Заборављамо да у средњовјековној Србији Немањића упоредо постоје и власи и Арбанаси.

Душанов законик:
"82. О Власима и Арбанасима:
Где престоје Влах или Арбанасин на селу, на томе селу да не стане други, за њим идући, аколи силом стане, да плати потку и што је попасао."

Међутим, поред ових статуса, чија се катунска патрилинеарна организација заиста може повезати са формирањем племена, питање је шта се дешавало са словенским родовско-племенским групама које нису прошле процес феудализације.

Да ли су те групе прихватале влашки статус као форму у којој су могле очувати своју племенску организацију у новим правним околностима немањићке феудализације? На памет ми падају Зупци као такав словенски gens (како се јавља у дубровачким изворима), а веома касно, малтене тек по турском освајању за њих се јавља и назив власи.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију