ДНК порекло > МтДНК

mt-ДНК становништва Европе

<< < (4/5) > >>

Црна Гуја:

--- Цитат: НиколаВук  Март 14, 2018, 03:45:16 поподне ---Да ли постоји неки сигуран начин да се повеже распоред мтДНК и Y-ДНК хаплогрупа, у смислу - уз I1 хаплогрупу се обично јавља та и та мтДНК хаплогрупа, уз Е-V13 та и та, и слично? Које мтДНК хаплогрупе би ишле у пару са којим Y-ДНК хаплогрупама?

--- Крај цитата ---

Тешко, мт хаплогрупе су много више "уситњене" и измешане него ипсилон хаплогрупе. Довољно је погледати само узорке из Лепенског Вира (културе, не самог локалитета) где се од ипсилон хаплогрупа јављају само I2а и R1b, док се јавља бар 15-ак мт хаплогрупа. Мислим да би неко сигурније повезивање имало смисла само за неке раније периоде, типа палеолит.

НиколаВук:

--- Цитат: Црна Гуја  Март 14, 2018, 04:05:18 поподне ---Тешко, мт хаплогрупе су много више "уситњене" и измешане него ипсилон хаплогрупе. Довољно је погледати само узорке из Лепенског Вира (културе, не самог локалитета) где се од ипсилон хаплогрупа јављају само I2а и R1b, док се јавља бар 15-ак мт хаплогрупа. Мислим да би неко сигурније повезивање имало смисла само за неке раније периоде, типа палеолит.

--- Крај цитата ---

Да ли би могао да се направи неки оквирни распоред по периодима, нпр. на мезолитско-европске, неолитско-блискоисточне и оне из времена ИЕ експанзије, или су толико уситњене да чак ни таква једна широка подела није могућа? Такође, знаш ли за неки сајт који би за мтДНК хаплогрупе био оно што је Yfull за Y-ДНК хаплогрупе?  :)

Црна Гуја:

--- Цитат: НиколаВук  Март 14, 2018, 04:36:44 поподне ---Да ли би могао да се направи неки оквирни распоред по периодима, нпр. на мезолитско-европске, неолитско-блискоисточне и оне из времена ИЕ експанзије, или су толико уситњене да чак ни таква једна широка подела није могућа? Такође, знаш ли за неки сајт који би за мтДНК хаплогрупе био оно што је Yfull за Y-ДНК хаплогрупе?  :)

--- Крај цитата ---

То може, немам сад времена да детаљно пишем, али за до сада најстарије тестиране палеолитске Европљане се тренутно са сигурношћу могу везати мт хаплогрупе U2, U5, M и U8c, и ипсилон хаплогрупе C1 и I. Потомци прве две су и данас значајно заступљени у Европи (U2e, U5a и U5b), док су се линије М и U8c угасиле (колико је мени познато). Има такође и велики број хаплогрупа које се са великом сигурношћу могу везати за неолитске земљораднике (К, Т, Ј, U3, X...).

Ово је неки мт пандан Yfull-у, али се не освежава новим подацима тако често:

http://www.phylotree.org/tree/index.htm

НиколаВук:

--- Цитат: Црна Гуја  Март 14, 2018, 04:58:31 поподне ---То може, немам сад времена да детаљно пишем, али за до сада најстарије тестиране палеолитске Европљане се тренутно са сигурношћу могу везати мт хаплогрупе U2, U5, M и U8c, и ипсилон хаплогрупе C1 и I. Потомци прве две су и данас значајно заступљени у Европи (U2e, U5a и U5b), док су се линије М и U8c угасиле (колико је мени познато). Има такође и велики број хаплогрупа које се са великом сигурношћу могу везати за неолитске земљораднике (К, Т, Ј, U3, X...).

Ово је неки мт пандан Yfull-у, али се не освежава новим подацима тако често:

http://www.phylotree.org/tree/index.htm

--- Крај цитата ---

Хвала, када будеш имао времена напиши. Знам да је Мациамо урадио ту поделу на Еупедији, али ми се чини да се код њега често понављају исте хаплогрупе у сва 3 периода.

НиколаВук:
Ево како је то разврстао Мациамо са Еупедије:

Мезолитска Европа: хаплогрупе H1, H3, H10, H11, H17, T, U2d, U2e, U4, U5, V.

Неолитска Европа: хаплогрупе H2, H5, H7, H13, H20, HV, J1, J2, K1, K2, N*, N1, T1a, T2b, T2c, T2e, T2f, U3, W, X1, X2 (са напоменом да су неке од ових ХГ могле доћи и посредством Индоевропљана, а то су - H5, K1a, T2b, U3, W и X2).

Бронзанодопска Европа (време индоевропске експанзије): хаплогрупе упарене са Y-ДНК хаплогрупом R1a - C4a, H1b, H1c, H2a1, H6, H11, K1b1b, K1c, K2b, T1a1a1, T2a1b1, T2b2, T2b4, U2e, U4, U5a1a, W и неколико подграна од I хаплогрупе; хаплогрупе упарене са Y-ДНК хаплогрупом R1b - H5a, H6, H8, H15, I1a1, J1b1a, K1a3, K2a6, U5 и неке подгране од V хаплогрупе (нпр. V15); остале хаплогрупе које су могле доћи са ИЕ - H4 и H6.

https://eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију