ДНК порекло > МтДНК

Населеђивање преко мт-ДНК

<< < (6/6)

HandsomestOfThemAll:

--- Цитат: milpan  Мај 12, 2020, 12:30:58 пре подне ---По једној споредној линији бих могао да истерам женске претке скоро до 18. века са све презименима, али код ове митохондријалне линије слабо.

--- Крај цитата ---

Исти случај. Чукунбаба Марија и чукуднеда Стева, родитељи прабабе у директној женској линији. Стева је 1872. годиште, а Марија је годину или две старија, нисам је нашао у матичним књигама јер јој не знам девојачко презиме.

Елем, Стева био човек весељак, из имућне трговачке породице с доста земље, имали грамофон на навијање пре електрике, путовао по иностранству као момак... и онда кад су у својим 40-им и он и чукунбаба, у њихово мало место дођу геометри да праве пут, одседну у кафани са собама (да кажем неки као хотел, то се дешава пред I балкански рат), и један од геометара доведе и младу жену са собом, са којом деда-Стева почиње да се дружи, мислим можда и без неких примисли, јер је млада жена 15-ак година млађа, има око 28-30, више да јој прави друштво док јој је муж заузет, јер је он "светски човек" а без обавеза.

То се баба-Марији не допадне и она после пар дана младој жени по служинчету шаље букет жутог цвећа у чијем је средишту гомила коњске балеге која испадне кад се букет размота. Дакле "говор цвећа" + метафора о "споља гладац, а унутра јадац". О томе се причало по малом месту пар недеља.

А у неким другим линијама знам предакиње до оних рођених око 1770. али то су оне мушко-женско-мушко-женско порекло (мајка деде по мајци прабабиног оца исл).

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију