Аутор Тема: Srpski ratni zarobljenici u Holandiji (Prvi svetski rat) -- secanje.nl  (Прочитано 1511 пута)

Ван мреже Gallavant

  • Помоћник
  • ****
  • Поруке: 110
Srpski ratni zarobljenici u Holandiji (Prvi svetski rat) -- secanje.nl
« послато: Август 02, 2015, 09:00:20 поподне »
Tražeći nešto drugo, nabasah slučajno na ovaj zanimljiv sajt o srpskim vojnicima koji su sahranjeni u Holandiji tokom Prvog svetskog rata (njih 92), od kojih je većina kasnije premeštena u Jindrichovice u Češkoj. Nisam siguran ni ko je zapravo napravio sajt (izgleda neka zvanična institucija u Holandiji), ali prikupili su stvarno dosta materijala o tim ljudima. Nadam se da će nekome ovaj sajt pomoći, a ako ne, opet je zanimljivo pogledati!

Elem, sajt je: www.secanje.nl

Evo i njihovog uvoda, rečitiji su od mene. :)

Цитат: www.secanje.nl
Na osnovu svoje neutralnosti i Pete konvenciju u Hagu, potpisane na Drugoj mirovnoj konferenciji 1907. godine, Holandija je bila mesto gde se vršila razmena vojnika tokom i posle Prvog svetskog rata. Tokom Velikog rata bilo kom zarobljeniku sa zaraćenih strana koji bi dospeli na tlo Holandije, kao neutralne zemlje bila bi ponuđena ishrana, smeštaj i relativna mogućnost kretanja. Štaviše postignut je sporazum 2. jula 1917. sa Nemačkom i Engleskom da se internira 17.000 ljudi na tlo Holandije. Na ovaj način na hiljade izbeglica i zatvorenika rata je dospelo u Holandiju tokom rata.

Ovi vojnici i civili su bili smešteni u različitim logorima svuda širom zemlja. Pošto je rat završen 11. novembra 1918. luka u Roterdamu je korišćena da bi se vojnici sa borbenih polja vratili u svoju domovinu što je važilo i za ratne zarobljenike. Na osnovu holandskih novina u januaru 1919. godine ukupno 222.347 ratnih zarobljenika je došlo iz Nemačke od kojih je 202.250 napustilo zemlju do sredine januara. Među svim tim zatvorenicima bilo je i 4.316 Srba, od kojih je 1.160 preko Enšedea krenulo ka domovini. Do 15 januara je na ovaj način njih 130 je napustilo zemlju.


U januaru 1919. godine Španska groznica je izbila među ovim zatvorenicima, od kojih su mnogi bili slabi i bolesni posle više od četiri godine od mobilizacije. Posebno zbog činjenice da je do tada već 4.186 Srba u Holandiji već učestvovalo u Balkanskim ratovima u godinama pre izbijanja Prvog svetskog rata. Između 11. januara i 7. februara 1919. godine, odnosno u periodu od četiri sedmice 87 srpskih vojnika je umrlo u Holandiji zbog groznice. Još pet Srba je umrlo u Holandiji zbog različitih uzroka pre sredine januara 1919.

Svih je sahranjeno u Holandiji (Barneveld (Garderen: 29), Najmegen (21), Loneker (Enšede: 17), Dordreht (15), Hengelo (3), Roterdam (2), Borger (2), Amersfort (1) i Niv Berta (1)). Počevši od 1920-ih Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je počela sa koncentrisanjem svojih ratnih grobova na različitim mestima gde su mnogi Srbi umrli, kao što su Zejtinlik, Vido, Olomouc, Jindrihovice (na mestu Austrijskog koncentracionog logora Hajnrihsgrin).

Jako mi se svidela i Google mapa koju su pripremili:
https://www.google.com/maps/d/viewer?usp=sharing&mid=z5KV8CsGIuuQ.koAX7gCogCCs
« Последња измена: Август 02, 2015, 10:24:16 поподне админ »