Вјера и култура Срба > Културно наслеђе

Која вам је српска национална пјесма најближа срцу?

<< < (2/5) > >>

ДушанВучко:
Гласао сам за Востани Сербие, мада и друге су ту, свака на свој начин и свака је везана за одређени период, па сам се одлучио због периода почетка ослобађања 1804 (Доситеј је написао текст ове песме, која је објављена у Бечу 1804те)...Пошто је она претходила свим осталим песмама (као што је и први устанак претходио свему), гласам за њу, а ова верзија ми се свиђа:
Востани Сербіє (Vostani Serbije)
https://www.youtube.com/v/l0SvcEZujBQ&ab_channel=AgtfCZ

Ojler:
Од ове четири, химна ми је најдража. "Марш на Дрину" и "Тамо далеко" су се мени лично временом некако "излизале". Можда зато што су те две песме како тако пролазиле и у СФРЈ (иако се "Тамо далеко" певала са измењеним текстом), док је "Боже правде" имала прави укус забрањеног воћа.
Четврта, "Востани Сербије" се код мене некако никад није примила.

Од националних песама које су постале познатије у релативно новије време свиђа ми се "Седам сати удара".

ДамјанЋ:
Од понуђених гласао сам за "Востани Сербије", мада бих додао и "Онамо 'намо".

А јежим се на ове :)

https://www.youtube.com/v/OGFtIO5YCSM

https://www.youtube.com/v/bfbPsxxW1r8&t=5s

нцп:

--- Цитат: Владимир Бојановић  Март 21, 2022, 09:11:31 пре подне ---Све су ми једнако драге а најближа мом срцу је дефинитивно песма Тамо далеко. Кад је слушам и дан-данас осећам исту ону језу као и пре 30 и кусур година када сам је први пут чуо.

--- Крај цитата ---

Иако све побројане волим гласам за Востани Сербие!

Зашто?

Зато што је свечана и лепа, погодна за химну коју као такву могу да доживе и пригрле сви грађани Србије. Дакле, и они који су атеисти због чега им "Боже правде" не паше, као и они који су тзв. "пацифисти" те им борбеност на коју позива "Марш на Дрину" такође не паше.

Тамо далеко има један моменат који је не препоручује за химну. Она изражава осећање неког ко је далеко од отаџбине, а химна се у највећем броју случајева изводи у отаџбини, матици, при неким свечаним догађајима. Значи треба одавде (из отаџбине) да шаљемо поруку једни другима и целом свету, кроз химну, а не да тугујемо.

Александар Невски:
Мени йе, без икакве сумње, найдража пѣсма "Гледао сам врх Заостра", о народноме йунаку Павлу Ђуришићу.

https://www.youtube.com/v/nunmc8a_-aw

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију