Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Истраживање у Аустријском државном архиву

(1/4) > >>

Јовица Кртинић:
Архивисти Архива Војводине, Зоран Стевановић, виши архивист, и мр Дејан Јакшић, архивски саветник, службено су боравили у Бечу од 7. до 13. марта 2021. године, где су истраживали архивску грађу у Аустријском државном архиву.

За потребе пројекта Српске привилегије, архивисти су истраживали архивску грађу Финансијског и дворско-коморског, Општег управног и Ратног архива. Прегледано је седам архивских фондова и збирки са грађом чије је време настанка од 16. до 18. века. Архивска документа сведоче о области Жумберка у време досељавања Срба, друштвено-историјским приликама и животу у Војној граници, сталном преласку ускока са подручја под Османлијама у област под аустријском влашћу, положају Срба у Темишвару и Банату.

Цела вест може се прочитати ОВДЕ.

Platin:
Занимљиво, треба то детаљно прегледати, анализирати...

Биће занимљивије када детаљни подаци буду представљени.

goca 11:
Дивна вест!
Ово је заиста привилегија.
Коначно вест која нема у свом наслову ДНК  ;)
Биће право задовољство и уживање читати....

Blazhinho:
Procitao sam celu vest, ali mi nije mnogo pomogla. O cemu se ovde radi? Sta obuhvata taj projekat "Srpske privilegije" i sta su oni zapravo pregledali tamo? Hoce li biti objavljeno nesto na forumu ili na drugom mestu? Zna li neko nesto vise?

Malesevic:

--- Цитат: Blazhinho  Март 17, 2021, 09:54:29 поподне ---Procitao sam celu vest, ali mi nije mnogo pomogla. O cemu se ovde radi? Sta obuhvata taj projekat "Srpske privilegije" i sta su oni zapravo pregledali tamo? Hoce li biti objavljeno nesto na forumu ili na drugom mestu? Zna li neko nesto vise?

--- Крај цитата ---

Пројекат претпостављам обухвата истраживање тзв. "Српских привилегија" у Хабсбуршкој монархији на основу доступне архивске грађе у Аустријском државном архиву. Ради се пре свега о привилегија додељеним Србима после 1690.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију