Науке и научне дисциплине > Језикословље

Необична и ретка презимена међу Србима

<< < (3/25) > >>

Неродимац:
Требало би по питању речи ПАРЛА открити како је доспела код нас, дефинитивно реч не звучи Српски. Ова презимена су присутна код ова два рода која сам поменуо више од 200 година па се питам како је у то време под Отоманском империјом у пределу Скопске Црне Горе, јужног Косова па касније и северног Косова доспела и утемељила се ова реч код тих родова. На жалост немамо тестираних Парлића па не можемо ни претпостављати одакле би могла да дође та реч. Ако је и требало бити на нашем говорном подручју онда бих је тражио у пределима под тадашњох Харзбуршком монархијом када су нам они давали надимке и презимена, али их тамо не налазим.

нцп:

--- Цитат: Неродимац  Март 14, 2021, 09:21:59 пре подне ---Требало би по питању речи ПАРЛА открити како је доспела код нас, дефинитивно реч не звучи Српски. Ова презимена су присутна код ова два рода која сам поменуо више од 200 година па се питам како је у то време под Отоманском империјом у пределу Скопске Црне Горе, јужног Косова па касније и северног Косова доспела и утемељила се ова реч код тих родова. На жалост немамо тестираних Парлића па не можемо ни претпостављати одакле би могла да дође та реч. Ако је и требало бити на нашем говорном подручју онда бих је тражио у пределима под тадашњох Харзбуршком монархијом када су нам они давали надимке и презимена, али их тамо не налазим.

--- Крај цитата ---

У Војводини има Парлаћа. Чак и неки адвокат.

Из латинског вероватно...

Мада, одакле долази наша реч парлог, запарложити се....?нцп:
Неродимац, овде свашта нешто можеш да прочиташ о речи парлог.

https://amarilisonline.com/glossary/parlog-znacenje-poreklo/

У мађарски је ушла из словенских језика.
Снимљен је и филм ПАРЛОГ.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B3

Неродимац:
Ја сам повезивао реч ПАРЛОГ са ПАРЛА има смисла али треба и то проверити, из краја одакле су Парлићи сам и ја и тамо се та реч се није употрбљивала, тако да ћемо трагати и даље, али постоји могућност да је из ове речи изведен надимак ПАРЛА а касније и презиме.

нцп:

--- Цитат: Неродимац  Март 14, 2021, 02:33:17 поподне ---Ја сам повезивао реч ПАРЛОГ са ПАРЛА има смисла али треба и то проверити, из краја одакле су Парлићи сам и ја и тамо се та реч се није употрбљивала, тако да ћемо трагати и даље, али постоји могућност да је из ове речи изведен надимак ПАРЛА а касније и презиме.

--- Крај цитата ---

То презиме као да носи неко сећање на нешто из прошлости или је од надимка настало.

Треба проучити и Парлаће упоредо.

Постоји балетска школа "Димитрије Парлаћ". Не знам да ли је у Панчеву.

http://www.politika.rs/scc/clanak/299288/Uspeh-mlade-balerine

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију