Науке и научне дисциплине > Језикословље

Необична и ретка презимена међу Србима

(1/25) > >>

нцп:
Имамо теме : ретко име и презиме и топоними.

Али, не нађох ову тему (ако постоји нек се пребаци).

Ово су презимена  која су ми необична. Забележена су у Београду у 21 веку.

Тиринда

Шуљманац

Проле

Каначки (колико знам Каначки су се доселили из Баната после Првог светског рата у Обреновац)

Дондур

Atlantische:
Презиме Проле је присутно код Срба из Босанске Крајине и средње Босне (Травник). Матица Прола је у селима око извора Пливе у општини Шипово (Мајевац, Пљева, Драгнић, Драгнић Подови, Сарићи, Козила). Славе Ђурђевдан, а на пројекту имамо тестираног Прола који припада хаплогрупи R1a-Z280>YP951. Недалеко одатле, у Врбљанима, постоје и Пролићи са истом славом (као и у околини Градишке). Поред стандардних предања о Херцеговини, међу Пролама постоји и необично предање да су пореклом из Италије, а да су у Босну дошли преко Далмације. Предање сам чуо како од моје бабе по мајци која је девојачки Проле тако и од даљих рођака.

Како год, овако необично презиме није изузетак у тим крајевима где постоји низ необичних презимена попут Пено, Ђено, Шмања, Кљуцо итд.

нцп:

--- Цитат: Atlantische  Март 09, 2021, 02:17:07 поподне ---Презиме Проле је присутно код Срба из Босанске Крајине и средње Босне (Травник). Матица Прола је у селима око извора Пливе у општини Шипово (Мајевац, Пљева, Драгнић, Драгнић Подови, Сарићи, Козила). Славе Ђурђевдан, а на пројекту имамо тестираног Прола који припада хаплогрупи R1a-Z280>YP951. Недалеко одатле, у Врбљанима, постоје и Пролићи са истом славом (као и у околини Градишке). Поред стандардних предања о Херцеговини, међу Пролама постоји и необично предање да су пореклом из Италије, а да су у Босну дошли преко Далмације.

Како год, овако необично презиме није изузетак у тим крајевима где постоји низ необичних презимена попут Пено, Ђено, Шмања, Кљуцо итд.

--- Крај цитата ---

Хвала

Ето научисмо нешто о том презимену ми који нисмо из тих крајева.

Искрено, у мору Поповића, Петровића, Јовановића, Марковића и др. оваква презимена привуку пажњу.

нцп:
Анакијев

Бубњевић
Булован

Гођевац

Мазињанин
Муле
Мушурински

Јасински

Капунац

Сокол
Ставрић (и није ми необично - вероватно од Ставрос)
Суда

Факшан
Флоријанчић
Фурст

Челебићанин
Черне
Чечур
Чоп
Чукаловић

Џигурски

Шатић

Неродимац:
ПАРЛИЋ
Презиме које се среће на Косову и Метохији, живели су највише у Доњем Неродимљу и Вучитрну али највероватније ове две фамилије нису истог порекла иако имају предање да су исти род. Реч ПАРЛА у нашем језику нисам успео да нађем, а из те речи је настала реч која се користи у целом свету а то је ПАРЛАМЕНТ. Тражио сам преводе на осталим језицима, нпр Турском и та реч на овом језику значи СЈАЈ. А наишао сам код Вука Караџића реч ПАРЛОГ што значи напуштено земљиште или згариште. Ако неко има сазнања или објашњење за ову реч нека пише јер немам објашњења како је дошло на те просторе.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију