ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Питање Словенске прапостојбине

(1/23) > >>

Locked:
Опште је познато да археолози још нису успели да идентификују нити једну културу која би могла да уједини Словене као једну целину, самим тиме немамо проверених информација о Словенској прапостојбини. Да ли постоје неке информације које директно указују где би она заправо могла да буде? Најснажнија теорија је та да је то подручје у близини Припјата. Ради се о шумовитим подручјима и мочаварама. Колико је то тачно?

НиколаВук:

--- Цитат: Locked  Јануар 18, 2018, 02:12:23 пре подне ---Опште је познато да археолози још нису успели да идентификују нити једну културу која би могла да уједини Словене као једну целину, самим тиме немамо проверених информација о Словенској прапостојбини. Да ли постоје неке информације које директно указују где би она заправо могла да буде? Најснажнија теорија је та да је то подручје у близини Припјата. Ради се о шумовитим подручјима и мочаварама. Колико је то тачно?

--- Крај цитата ---

Ни ово није баш најтачније. Постоји доста спорења око културе која је била стожер за Протословене, па се ту најчешће барата неким међусобним утицајима пшеворске и зарубињецке културе, при крају I миленијума п.н.е. и почетком I миленијума н.е, али ако гледамо културу која је била стожер за експанзију раних Словена, током 5. и 6. века, то би онда највероватније била кијевска култура, у данашњој северној и западној Украјини и јужној Белорусији. Она представља остатке раније зарубињецке културе под великим пшеворским утицајем, која се прилично трансформисала под утицајем велбаршке (Готи у својој сеоби од ушћа Висле до Црног мора) и черњаховске културе (мешовита готско-аланска култура, са могућим примесама још неких племена, која представља археолошки одраз готског краљевства Ојум северно од Црног мора). Велбаршка култура је у одређеној мери потиснула овог претка кијевске, док је сама кијевска култура била северни-северозападни сусед черњаховске културе, од 3. до краја 4. века. Након провале Хуна и пропасти краљевства Ојум (са повезаним сеобама Визигота, Острогота, Алана и других народа), кијевска култура из свог релативно малог језгра доживљава наглу експанзију, и из ње настају ранословенске културе прашко-корчашка, пењковска, суковска и колочинска. Овакво нагло ширење Словена из првобитно малог језгра донекле потврђују и историјски извори, а у још већој мери сам карактер прасловенског и међусобне везе словенских језика, што је изучавала историјска лингвистика.

НиколаВук:
Није наодмет погледати и један чланак словеначког археолога Андреја Плетерског о којем је било речи на теми "Уопштено о Славенима":


--- Цитат: симо  Јул 10, 2017, 09:32:17 пре подне ---Скоро сам наишао на један прилично добар научни рад словеначког археолога Андреја Плетерског о етногенези Словена, који је сажео већину дилема која се тичу етногенезе Словена,а појављују се са неким преиспитивањима у посљедње вријеме. Посебно ми се свидјела критика метода и закључака Флорина Курте, коју је у овом раду Плетерски прилично аргументовано дао.

Рад није опширан, али је језгровит и мислим да га вриједи прочитати.

http://hrcak.srce.hr/file/241892

--- Крај цитата ---

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=217.msg57977#msg57977

НиколаВук:
Интервју са руским археологом Андрејем Обломским (на руском) о почетном стадијуму формирања Словена са нарочитим освртом на зарубињецку културу. Занимљив део је на 14:20 када говори о једном налазишту (некрополи) са јасторфским елементима у подручју реке Сејм у североисточној Украјини, која се датује у крај старе и почетак нове ере; та некропола је обрађена у раду Ростислава Терпиловског: "The Mutyn Burial Site from the Turn of Eras on the Seym River (preliminary Report)":

https://www.youtube.com/v/YwYhU9mMceI

У суштини, већина руских аутора се слаже са тезом о три елемента који су учествовали у формирању зарубињецке културе, то су аутохтона милоградска култура и две "досељеничке" - поморска и јасторфска. Милоградска би се могла повезати са југозападним Прото-Балтима, поморска са Прото-Венедима а јасторфска са германским Бастарнима. О томе је писао Синиша на свом блогу:

https://daurentius.blogspot.com/2019/05/blog-post.html

Милан Петровић:
Можете ли да препоручите сајт на којем могу да видим артефакте из Зарубињецке и Јасторфске културе?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију