ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Археолошка открића

(1/117) > >>

Јовица Кртинић:
Пронашли изгубљени град!

Нова истраживања Рудника потврђују речи Јанка Шафарика и археолога из 19. века. Нема сумње да се рударска варош Рудник поуздано налазила на локалитету ДрењеГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Нема више никакве научне сумње: европски значајна рударска, трговачка и политичка варош Рудник у предтурским временима налазила се тачно на локалитету Дрење!

Решење вишестолетне загонетке о тачној локацији, доказано ископинама више од стотину скелета сахрањених људи из тог доба, махом великодостојника, те њихових и црквених уметнина, личних предмета, новца, стамбених и религијских грађевина - најновији је резултат истраживања на Руднику, „крову Шумадије“. Врши их Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а археолошком екипом руководе др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, и Ана Цицовић, кустос тог музеја.

- Циљ ранијих истраживања Рудника, био је да се коначно открију остаци овог средњовековног града. Али, нису их открила ни ископавања током 1984. и 1985. на локалитету Градови. Иако је још Шафарик, покретач првих значајних археолошких истраживања у Србији, указивао да би се баш на Дрењу, а не на Градовима, морао налазити тај за науку до сада ишчезли град.


АНАЛИЗА
ВИШЕ од стотину до сада нађених скелета у гробовима некрополе на Дрењу, као и предмете из њих, упутили смо на детаљну антрополошку анализу. Скелети ће касније бити враћени на ово место своје сахране - најављује др Радичевић.

Старински списи говоре, а наша најновија ископавања потврђују, да је Рудник осим рударског центра био и најважније трговачко средиште у Србији, пре турских освајања. Сигуран одговор дају остаци средњовековне насеобине, остаци најмање три цркве, више од стотину нађених скелета у гробовима на Дрењу. Хронолошки, све то се уклапа у 14. и рани 15. век - објашњава проф. др Радичевић.

То је и време процвата средњовековног Рудника, чији се живот и значај као свесрпског и центра врло битног за околне државе гасе турским освајањем „крова Шумадије“. Тек затим се централно насеље са Дрења премешта на руднички локалитет Градови и ту животари до Другог српског устанка.

- Изузетна су то сведочанства о високом животном стандарду тих житеља Рудника. Посебан део налаза су ископине велике средњовековне некрополе из 14. и 15. века, где је сахрањиван и део становника Рудника несрпског порекла, који је ту боравио због послова: трговачких, дипломатских и других - наставља др Радичевић.

Привлачан је био древни Рудник - или Рудничиште, како је именован у неким списима, због рудног богатства и географског положаја. Уз староседеоце Србе, ту су живеле бројне колоније досељеника. Овде се ковао новац, извожени су стратешки производи и прерађена руда, а довожена роба широке потрошње.

- Три су личности давале тон свакодневном животу предтурског Рудника. Кефалија је био заповедник града и целе области, а редовно Србин. Кнез, старешина локалног становништва, најчешће је биран из редова Дубровчана, а цариник од Дубровчана или Которана. Ту је живео и дубровачки конзул - вели Ана Цицовић.

ФИНАНСИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ ће бити обустављено 23. августа, а биће настављено кад се прикупе нова новчана средства. Ако се прикупе. Ову фазу су финансирали Министарство културе Србије, Општина Горњи Милановац и „Свислајон Таково“ - каже Милош Николић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

http://admin.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:449867-Drenje-Pronasli-izgubljeni-grad

Đorđo:
Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije

Đorđo:
http://www.4shared.com/file/p9MFLFra/Record001_1.html
Snimak je u amr formatu, pomoću amr playera ga možete otvoriti ili konvertovati u mp3. Snimak traje desetak minuta

Kyrios:

--- Цитат: Đorđo  Август 21, 2013, 10:35:59 пре подне ---Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije

--- Крај цитата ---

Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/

Đorđo:

--- Цитат: Kyrios  Август 21, 2013, 01:44:02 поподне ---Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/

--- Крај цитата ---
U pravu si, ali ovaj čovek što je bio na radiju je tako formulisao rečenicu, namerno ili slučajno, pa sam i ja tako preneo

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију