Вјера и култура Срба > Традиционална култура

Повезивање "словенства" с нацизмом

<< < (8/8)

Дробњак:

--- Цитат: Зрно  Април 09, 2017, 05:16:13 поподне ---И звао се Сава.

--- Крај цитата ---

--- Цитат: Зрно  Април 09, 2017, 05:15:15 поподне ---Био је из српског села Ђеврске.

--- Крај цитата ---

Онда је моја грешка. Жао ми је.

Iєшɑ Влɑчɑнин:

--- Цитат: Бакс  Октобар 26, 2016, 01:36:03 поподне ---Не знам да ли је ико приметио, али мени све више у очи пада чињеница да све више људи повезује "старословенство" с нацизмом. Вероватно нисам добро објаснио, па ћу дати примере.
Све чешће на интернету примећујем разне људе са именима Аркона, Рујан, Перун, Световид, који постављају или лајкују видео-клипове или приче које имају везе с Хитлером, нацизмом, који величају национал-социјализам... Како ти људи успевају да повежу то двоје? Није ми јасан тај ментални склоп. Тако нешто се јако често може наћи на јутјубу, али ни остали форуму не мањкају тога (хвала Богу, тога овде нема). Да ли ти људи знају колико је нацизам био анти-словенски и да је Словене посматрао као нижу расу, или се понашају као Милогорци који знају да су Петровић-Његоши били велики Срби, па одлучују да то свесно избегну јер им се не уклапа у наратив?

Знам да су то углавном млади и (па, добро, рећи ћу јер је истина) глупи људи, али какав је то ментални склоп који успева да повеже Световида с нацизмом?

Да ли је можда реч о нашим нео-нацистима који завиде Германима на њиховој митологији, па по принципу "и ми коња за трку имамо" покушавају да на силу повежу нешто наше с нечим њиховим да би се осећали што блискији њима?

--- Крај цитата ---

Još je pre dosta vremena, svojevremeno, portugalski diktator Antonio Salazar nazvao Musolinijev fašizam i Hitlerov nacionalsocijalizam i nacizam neopaganskim cezarizmom (mnogi rimski carevi su osvajali druge narode, asimilizovali ih, istrebljivali ih itd.), u tom smislu da su oni savremeni tirani poput drevnih, kolonističkih, paganskih diktatora, ugnjetavača drugih naroda i njihovih kultura.

Hitler je veličao neku tamo arijevsku, gospodarsku i gospodsku rasu ranosrednjevekovnih Gota ili Alemana i njihovu arijevsku, pagansku veru, motive iste, dok je za druge rase i druge narode smatrao da su dobri, ali ne i gospodari sveta ili da su samo ropski narodi, koji bi trebali biti heloti gospodarskim narodima, poput crnaca, Jevreja, Roma, Slovena, Indijanaca, Aboridžina, Inka, Kreola itd.

Slovenski narodi i desni fašizam (klasni komunizam) ili levi fašizam (komunizam) nikad nisu i ne idu jedno sa drugim, ruku pod ruku, a o nacizmu, ni govora. Koji je slovenski narod (izuzev Hrvata) i kada osvajao, asimilizovao ili istrebljivao neki drugi narod? Zna se koji su tokom novog veka bili pripadnici konkvistadorskih naroda.

Ovi fazon - Slovenska paganska vera + fašizam su najobičniji huligani a la vandali i teroristi, a zna se kako se postupa sa istima u demokratskim državama u kojima postoji zakon.

Христифор:
Чини се да је ово највише узело маха код Руса и Пољака као два главна словенска народа што је сулудо с обзиром на милионске жртве које су поднели од нациста. Срећом код нас је то барем и даље јако минорна појава.

Malesevic:

--- Цитат: Христифор  Мај 13, 2022, 01:46:49 поподне ---Чини се да је ово највише узело маха код Руса и Пољака као два главна словенска народа што је сулудо с обзиром на милионске жртве које су поднели од нациста. Срећом код нас је то барем и даље јако минорна појава.

--- Крај цитата ---

Генерално је та појава у Источној Европи заступљена. О Балтима не би пуно трошио тастатуру, али јака неонацистичка сцена је заступљена у Русији, Украјини и Пољској, с тим да се мени чини да у Пољској не у толикој мери као у прве две наведене државе јер тамошњи есктремизам више иду у правцу расне него идеолошке политике. Приде је у Пољској глорификација и промоција нацизма кривично дело.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију