Вјера и култура Срба > Традиционална култура

Повезивање "словенства" с нацизмом

<< < (7/8) > >>

Дробњак:
Одисеју, слажем се са тобом. Ово што сам ја изнео односило се на нашу прошлост, углавном 19. век. Ствари су се доста промениле у другој половини 19. века.

Зрно:

--- Цитат: Дробњак  Април 07, 2017, 11:45:01 поподне ---Одисеју, лепо речено. Црква је заиста имала велики значај у формирању савремене српске нације. Само морам да поменем да смо имали Србе католике до дубоку у модерно доба. Били су бројни католици у Далмацији, Дубровнику и Боки Которској, који су себе сматрали Србима. Неки од њих су били изузетно истакнути културни и политички радници. Поменућу само породицу Змајевић из Пераста, онда Матију Бана, Саву Бјелановића, Јосифа Панчића, Меда Пуцића, Ивана Ђају. Већина њих нису били покатоличени, него су потицали из породица које су можда и вековима биле у окриљу Римокатоличке цркве. Мењање свести Срба католика и њихово претапање у Хрвате почиње у 19. веку, када јача хрватски национални покрет, који је пре свега деловао преко Цркве. Католици у Босни и Херцеговини себе углавном нису сматрали Хрватима све до аустријске окупације БиХ 1878. Тек тада код њих почиње да се ствара хрватски идентитет. Са муслиманима је ствар мало другачија јер је ислам суштински другачији од било ког крила хришћанства. Прелазак у ислам је Србима давао повластице, тј. издизали су се из свог дотадашњег положаја. Можда им није одмах додавао на богатству али на слободама јесте. Преласком на ислам поистовећивали су се са Турцима и самим тим одвајали од масе из које су потекли. Њихов идентитет је мешавина српског и орјенталног, исламског, турског, како год га назвали. Мада и међу њима било је оних који су себе сматрали Србима. Поменућу само Османа Ђикића и Омер-бега Сулејманпашића. Ствари на овим нашим просторима почињу да се кристалишу у 19. веку и ту лежи корен балканских нација какве данас знамо: Срби - православци, Хрвати - католици, Бошњаци - муслимани.

--- Крај цитата ---

Откуд Бјелановић међу овим католицима?

Дробњак:

--- Цитат: Зрно  Април 09, 2017, 02:03:09 поподне ---Откуд Бјелановић међу овим католицима?

--- Крај цитата ---
Колико знам био је католик. Потписивао се као Србин католик испод текстова које је писао за Српски лист. Знам да је сахрањен на православном гробљу. Проверићу, можда сам и погрешио.

Зрно:

--- Цитат: Дробњак  Април 09, 2017, 03:51:38 поподне ---Колико знам био је католик. Потписивао се као Србин католик испод текстова које је писао за Српски лист. Знам да је сахрањен на православном гробљу. Проверићу, можда сам и погрешио.

--- Крај цитата ---

Био је из српског села Ђеврске.

Зрно:
И звао се Сава.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију