Вјера и култура Срба > Традиционална култура
Повезивање "словенства" с нацизмом
Amicus:
--- Цитат: Brđanin Октобар 27, 2016, 07:20:49 поподне ---Не схватите ме погрешно, али свако има право да напада ову или ону религију тј њене негативне аспекте. Религија је у суштини идеологија и критика мора бити.
Мислим да је погрешан став да српство сматрамо неодвојивим од православља првенствено зато што је то још један разлог за подјеле ионако подијељеног народа.
А и познато је да смо ми Срби то исто православље прилагодили нашем паганском схватању религије и односу са "божанством".
--- Крај цитата ---
Овде је акценат пре свега на повезивању нечега непроблематичног (старословенске митологије) са нечим проблематичним (нацизам). Што се тиче религија, бар данас ми Срби уживамо у највећим могућим верским слободама које се могу замислити, па нема уопште места таквом питању Брђанине! ;D
Небојша:
--- Цитат: Brđanin Октобар 27, 2016, 07:20:49 поподне ---Не схватите ме погрешно, али свако има право да напада ову или ону религију тј њене негативне аспекте. Религија је у суштини идеологија и критика мора бити.
Мислим да је погрешан став да српство сматрамо неодвојивим од православља првенствено зато што је то још један разлог за подјеле ионако подијељеног народа.
А и познато је да смо ми Срби то исто православље прилагодили нашем паганском схватању религије и односу са "божанством".
--- Крај цитата ---
Брђанине, 5 Оченаша и 10 "Здравомарија" због ове реченице! :)
Небојша:
--- Цитат: Brđanin Октобар 27, 2016, 07:20:49 поподне ---Мислим да је погрешан став да српство сматрамо неодвојивим од православља првенствено зато што је то још један разлог за подјеле ионако подијељеног народа.
--- Крај цитата ---
Не би се рекло да је погрешан. Да нема православља, по свему судећи ни српства не би било. Видимо како су прошли Срби без православља (католици и муслимани) - нема их више.
Бакс:
--- Цитат: Небојша Октобар 27, 2016, 07:56:14 поподне ---Не би се рекло да је погрешан. Да нема православља, по свему судећи ни српства не би било. Видимо како су прошли Срби без православља (католици и муслимани) - нема их више.
--- Крај цитата ---
Па да, али мало је и наша црква томе допринела ставом да Срби морају бити само православци и ништа друго. Тиме је отуђила Србе католике и Србе муслимане, које су врло радо примили Ватикан и разни други исламски центри. И данас има муслимана који се изјашњавају као Срби, мада то морају да крију због околине, а хвала богу, има и Срба католика.
Јесте Српска православна црква најзаслужнија за чување српства, и то јој нико никад не може одузети, морам и то да додам.
Мада, одлутасмо мало од теме, јер као што рече Амикус, акценат теме је повезивање нечег бенигног као што је словенска митологија с нечим одвратним као што је нацизам.
Brđanin:
--- Цитат: Amicus Октобар 27, 2016, 07:44:05 поподне ---Овде је акценат пре свега на повезивању нечега непроблематичног (старословенске митологије) са нечим проблематичним (нацизам). Што се тиче религија, бар данас ми Срби уживамо у највећим могућим верским слободама које се могу замислити, па нема уопште места таквом питању Брђанине! ;D
--- Крај цитата ---
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију