Вјера и култура Срба > Традиционална култура

Повезивање "словенства" с нацизмом

<< < (3/8) > >>

Vidak:
Najveci dio nasih obicaja su paganskog porijekla, posebno kod pravoslavaca. Nalaganje badnjaka predstavlja obred sahranjvanja, tj spaljivalja. Badnji dan znaci dan bdenja, kada se sahranjuje stara godina, tj staro sunce, a bozic dan kad se radja novo sunce, pocinje novi godisnji ciklus.
Izvori koji rodnovjeri koriste su sporne autenticnosti kao sto je Velesova knjiga. U pokusaju rekonstrukcije koriste se i vikinske sage i staroindijaki spisi kao u sto aam nasao u knjizi Perunove vede.
Moguce da je postojao medjusibni uticaj ovih drevnih plemena. Pice vikinskih bogova zvalo se Mjod. Bog broj jedan bio je Odin, broj dva (vtor) Tor.

vojislav.ananic:
И код нас постоји Удружење родноверних Србије "СТАРОСЛАВЦИ".
Ево линка: http://staroslavci.blogspot.rs/2013/01/blog-post_2.html

НиколаВук:

--- Цитат: Vidak  Октобар 27, 2016, 12:05:31 пре подне ---Ne treba proglasavati nacistima svakov ko nosi kolovrat il svastiku oko vrata. Rodnivjerne organizacije se pojavljuju u svim slovenskim zemljama, po mom misljenju iz teznje ka slovenskom jedinstvu. Bliskoistocne religije su Slovenima donijele podjele, mrznju i stradanja. Nezadovoljstvo mladih modernim drustvom, crkvenom oligarhijom dovodi da se neki okrecu korijenima. Kljosova neki nazivaju nacistom jer koristi naziv Arijevci. Porijeklo jezika, R1a haplogurupa i obicaji povezuju Slovene sa Arijevcima tj zajednickim precima.

--- Крај цитата ---

Ако су се "окретали коренима", зашто се нису окренули оном што им је свакако блискије, а то је крсна слава и православље? Нису јер су научени од родитеља атеиста да је религија, али нарочито хришћанство и православље уопште, нешто "назадно", што припада прошлим временима, итд. Пошто свако људско биће тражи неки свеукупни смисао овог нашег битисања на свету, углавном се не задовољава сувим и бесплодним атеизмом (који је наводно поткован науком, а уствари само тренутним људским сазнањем). Ствар његовог образовања и васпитања у највећој мери је где ће одговоре на та питања пронаћи - у својој сопственој православној традицији, или у неким другим, нама страним религијама и култовима (Харе Кришна, Јеховини Сведоци, итд.). Неопаганизам није ништа друго до још један изданак "њу ејџ" покрета који је поникао на Западу 60-тих година 20. века. Његови ритуали и учења су само бедни покушај реконструкције, лишен било какве традиције и континуитета, заснован на тумачењу оскудне литературе која се бавила паганством у прошлости (ово нарочито важи за словенски неопаганизам, који је због тога "прибегао" креирању фалсификата као што је Велесова књига, како би родноверје добило своју "Библију"). Зато мислим како ни родноверје, а ни остали, германски, келтски, старогрчки неопагански покрети нису никаква религија већ најобичнија измишљотина уперена првенствено против хришћанства, у циљу његовог даљег слабљења. То можете видети и по мрзитељским коментарима које ти неопагани остављају по интернет форумима и коментарима, у чему ја видим велики уплив антицрквеног комунистичког породичног образовања. По мени, немогуће је реконструисати оригиналну словенску религију, каква је постојала у средњем веку, са свим њеним ритуалима и религијским смислом зашто се ти ритуали обављају, потпуним пантеоном, митологијом, итд. Опет, који би био циљ таквог подухвата, чак и да је могућ? Да се одрекнемо наше славне хришћанске традиције ради нечега што не познајемо и што су нам наметнули "њу ејџ" идеолози?

Полић:

--- Цитат: НиколаВук  Октобар 27, 2016, 08:28:33 пре подне ---Зато мислим како ни родноверје, а ни остали, германски, келтски, старогрчки неопагански покрети нису никаква религија већ најобичнија измишљотина уперена првенствено против хришћанства, у циљу његовог даљег слабљења.

По мени, немогуће је реконструисати оригиналну словенску религију, каква је постојала у средњем веку, са свим њеним ритуалима и религијским смислом зашто се ти ритуали обављају, потпуним пантеоном, митологијом, итд. Опет, који би био циљ таквог подухвата, чак и да је могућ? Да се одрекнемо наше славне хришћанске традиције ради нечега што не познајемо и што су нам наметнули "њу ејџ" идеолози?

--- Крај цитата ---
Тачно од речи до речи. Апсолутно је немогуће реконструисати словенску паганску религију на основу доступних извора. Заправо, никада није ни постојала нека заједничка словенска религија, већ само мноштво обичаја и система веровања који су се од области до области мање или више разликовали. Неки пагански богови који су се поштовали код источних Словена, код јужних нису ни постојали и тако даље. Најдуже је опстала код западних Словена у Полабљу и Померанији јер је за њих покрштавање било једнако германизацији па су се тако дуго опирали покрштавању, и онда је код њих многобоштво попримило облик организоване религије, више него код осталих Словена.

Vidak:

--- Цитат: НиколаВук  Октобар 27, 2016, 08:28:33 пре подне ---Ако су се "окретали коренима", зашто се нису окренули оном што им је свакако блискије, а то је крсна слава и православље? Нису јер су научени од родитеља атеиста да је религија, али нарочито хришћанство и православље уопште, нешто "назадно", што припада прошлим временима, итд. Пошто свако људско биће тражи неки свеукупни смисао овог нашег битисања на свету, углавном се не задовољава сувим и бесплодним атеизмом (који је наводно поткован науком, а уствари само тренутним људским сазнањем). Ствар његовог образовања и васпитања у највећој мери је где ће одговоре на та питања пронаћи - у својој сопственој православној традицији, или у неким другим, нама страним религијама и култовима (Харе Кришна, Јеховини Сведоци, итд.). Неопаганизам није ништа друго до још један изданак "њу ејџ" покрета који је поникао на Западу 60-тих година 20. века. Његови ритуали и учења су само бедни покушај реконструкције, лишен било какве традиције и континуитета, заснован на тумачењу оскудне литературе која се бавила паганством у прошлости (ово нарочито важи за словенски неопаганизам, који је због тога "прибегао" креирању фалсификата као што је Велесова књига, како би родноверје добило своју "Библију"). Зато мислим како ни родноверје, а ни остали, германски, келтски, старогрчки неопагански покрети нису никаква религија већ најобичнија измишљотина уперена првенствено против хришћанства, у циљу његовог даљег слабљења. То можете видети и по мрзитељским коментарима које ти неопагани остављају по интернет форумима и коментарима, у чему ја видим велики уплив антицрквеног комунистичког породичног образовања. По мени, немогуће је реконструисати оригиналну словенску религију, каква је постојала у средњем веку, са свим њеним ритуалима и религијским смислом зашто се ти ритуали обављају, потпуним пантеоном, митологијом, итд. Опет, који би био циљ таквог подухвата, чак и да је могућ? Да се одрекнемо наше славне хришћанске традиције ради нечега што не познајемо и што су нам наметнули "њу ејџ" идеолози?

--- Крај цитата ---

Jezik mrznje vidim najprije kod vjernika bilo koje crkve, zajednice il sekte nego kod ateista i kod "neplodnog" ateizma. Etnicka ciscenja, genocidi sve u ime vjere jako plodno nema sto. Ja postujem vjeru i svetinje jer to nekom znaci ali se zgrozavam vjernika koji vjeruju a veze o vjeri nemaju.
Vjera pomaze kod ljudskih emotivnih potreba i suocavanja sa svijetom i ali je toliko zloupotrijebljena da je to zalosno.
Svojevremeno kada su Srbi prelazili na hriscanstvo, neki milom neki silom i to je bio "nju age" projekat. Mada sto se obicaja i vjerovanja tice sacuvali su ih u okviru Pravoslavlja dosta dobro. Velesova knjiga nije nastala za potrebe neopaga vec prije njihovog pojavljivanja. Mislim da svaki covjek treba malo da izuci svoju religiju, budizam, hinduizam, staroslovensku religiju pa onda da bude pravi vjernik ali vjernicima to nije potrebno jer oni vec vjeruju.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију