Оно што је, чини ми се, најуочљивија разлика између области између Врбаса и Босне и области западно од Врбаса, јесте скоро па одсуство великих родова J2b-M205, N2-P189.2 и I1-P109>FGC22045 између Врбаса и Босне у односу на значајно присуство тих родова западно од Врбаса. Да ли то значи да ова три рода нису била дио миграционе струје маглајских влаха и да су у Крајину дошли преко Херцеговине?
Чини се да је тај миграциони правац генерално заступљенији код Крајишника, па је изгледа то случај и са поменуте три хаплогрупе. С тим да се J2b-M205>Y22059 дели на више подродова и у Крајини. Нпр. Кричи
J-Y155375 су свакако стари досељеници са простора Херцеговине ("директно" у Далмацију). Родови
J-Y22063 имају поклапања са Хрватима из Далмације, околине Ливна, па се такође назире тај јужни правац миграција.
Са друге стране,
N-P189.2 и
I1-FGC22045 имају доста јасан правац сеоба, будући да се хаплогрупе јављају код Срба из околине Ливна, Дувна, Купреса, Гламоча..
Мада се J2b-M205 јавља код муслимана са простора Усоре, па не знам како то да тумачим. Тај северни правац миграција је вероватно био чешћи код неких старијих родова из Поткозарја, природно и са Баније, иако и Банијци често имају генетичких поклапања са Личанима, Далматинцима.
Све у свему, она Карановићева подела на досељенике "с југа" и староседеоце Средње Босне и Змијања, можда и има смисла. У прву групу би ушли сви који су досељени овим јужним правцем, из Херцеговине, Зете и Рашке (Старог Влаха).
Друга опција би била да су били у оној групи која је на подручје Крајине дошла директно из Смедеревског санџака,а коју помиње Курипешић.
Та опција, иако мало вероватна, није искључена за неке хаплогрупе, посебно оне које су са више својих подграна заступљене на простору Крајине и које нису присутне на простору Старе Херцеговине. Фали само више историјских извора који би ишли у прилог оваквим сеобама. Мислим да, осим Курипешића, нико не помиње Србе досељене из Смедеревског санџака.
Која год опција била, мислим да је веома мала шанса да су ови родови у свом путу до Крајине прешли преко Усоре, бар тако садашњи резултати показују.
Има још очигледних разлика између области 2 и области 5. Помињао сам већ да је и
R1a-M458>A11460 такође прилично раширена западно, а да је нема између Босне и Врбаса (нисам проверавао стање код муслимана). Да не говоримо о
R1a-Z280>Y2613 и
R1a-Z280>YP951 које заправо значајније проценте бележе само западно од Врбаса. За R1a-Y2613 једним делом може бити у питању и јужни правац, будући да их има на тим јужним ободима Босанске Крајине, али и на простору Старог Влаха. Такође је присутна и код старијих породица из Поткозарја и са Баније, па улази у ред оних које су можда долазиле из више праваца. Ако смо за
R1a-M458>YP417 рекли да је равномерно заступљена у обе области, R1a-Y2613 jе, уз N-P189.2, вероватно једна од најравномерније заступљених хаплогрупа у области 5 (Западна Крајина).
На Западу су још присутне
J2a-M92>SK1357 и
J2b-M241>PH1602, које се веома ретко јављају источно од Врбаса. Код J-PH1602 је такође видљив миграциони правац "с југа" (Париповић, Гламоч), али је индикативно то што је нема превише ни на ширем простору Херцеговине (Ожеговић, Херцег Нови). Са друге стране, J-SK1357 има очигледну матицу на простору Зете, али је у Крајини прилично одсечена. Јавља се код породица које славе Јовањдан на простору Лике, Поуња, Баније. Најисточнија крајишка J-SK1357 породица су Нинковићи са Змијања, па уколико није реч о досељеницима са запада, то може бити интересантно. Осим тога, хаплогрупа се јавља код Срба из БиХ Посавине, али је ту вероватно реч о скоријим досељеницима из Херцеговине/Црне Горе.
Можда је
I1-M227>A11380 добар пример једне хаплогрупе која се шири из оба правца. И преко југа (тестирани из околине Ливна) и северно, тестирани из Усоре, веза са Славонијом, са очигледном матицом у Херцеговини.