Науке и научне дисциплине > Хералдика

О хералдици

<< < (2/17) > >>

Маргита Војвотк. Бањанска:

--- Цитат: Amicus  Мај 28, 2015, 01:46:43 поподне ---Да, видео сам, налази се у једном млетачком грбовнику, зашто питате? Не знам сад на памет како се зове, али имам прибележено, ако вас занима потражићу.

--- Крај цитата ---
То би било стварно супер :) Велико хвала унапред! Поље интересовања су ми и Црнојевићи, јер до сада није систематски урађен родослов појединих грана, осим евентуално главне вертикале.

Amicus:

--- Цитат: Бањанска  Мај 28, 2015, 01:54:01 поподне --- То би било стварно супер :) Велико хвала унапред! Поље интересовања су ми и Црнојевићи, јер до сада није систематски урађен родослов појединих грана, осим евентуално главне вертикале.
--- Крај цитата ---

Тај грб ми је био познат, али нисам био сигуран одмах да вам кажем да ли је црнојевићки или кастриотићевски, а конкретно у том грбовнику приписан је Кастриотићима. Ево у прилогу тог грба:У истом грбовнику налази се и грб Црнојевића, али стандардан, онакав каквог смо навикли да га срећемо.Реч је иначе о Зборнику грбова племићких породица Венеције или у оригиналу како стоји Famiglie nobili di Venezia.

http://opac.casanatense.it/Record.htm?Record=19917180124917353629

Дакле, тај грб постоји, али не знамо за пример где је приписан Црнојевићима, осим тог навода Сакцинског, који верно описује приложени грб.

Маргита Војвотк. Бањанска:

--- Цитат: Amicus  Мај 28, 2015, 02:41:34 поподне ---Тај грб ми је био познат, али нисам био сигуран одмах да вам кажем да ли је црнојевићки или кастриотићевски, а конкретно у том грбовнику приписан је Кастриотићима. Ево у прилогу тог грба:
У истом грбовнику налази се и грб Црнојевића, али стандардан, онакав каквог смо навикли да га срећемо.
Реч је иначе о Зборнику грбова племићких породица Венеције или у оригиналу како стоји Famiglie nobili di Venezia.
Дакле, тај грб постоји, али не знамо за пример где је приписан Црнојевићима, осим тог навода Сакцинског, који верно описује приложени грб.

--- Крај цитата ---

Велико хвала на труду Amicus-e, било би интересантно, ако је једна грана Кастриотића имала овај грб, под условом да, грбослов није нешто при сликању побркао. Исто је и чињеница је да је тинктура првобитног тј. оригиналног грба Кастриотића, црни двоглави орао на златној подлози. 
И овај приложени грб ме у први мах подсетио на херцеговачку тематику.Amicus:

--- Цитат: Бањанска  Мај 28, 2015, 04:46:04 поподне ---Велико хвала на труду Amicus-e, било би интересантно, ако је једна грана Кастриотића имала овај грб, под условом да, грбослов није нешто при сликању побркао. Исто је и чињеница је да је тинктура првобитног тј. оригиналног грба Кастриотића, црни двоглави орао на златној подлози. 
И овај приложени грб ме у први мах подсетио на херцеговачку тематику.
--- Крај цитата ---

На Крстарици је било пар расправа на тему грба Кастриотића и тамо је више мање било изложено све чиме се тренутно располаже. Овај грб као такав јавља се само у том једном нама доступном извору. Кад бисмо знали где је Сакцински видео свој примерак, знали бисмо и ком извору да дамо првенство, а нема сумње да је у питању нечија грешка.

Колико је мени познато, Црнојевићи нису имали нека велика варирања на тему грба, док је код Кастриота прича сасвим другачија.

Јасно да овај грб подсећа такође на херцеговачку тематику, али у принципу хтела се истаћи опредељеност породица за борбу против ислама.

Тимар:
https://www.scribd.com/doc/102396990/Djakomo-Fontana-Grbovnik-1605-Godine-u-Kome-Su-i-Grbovi-Srpskih-Zemalja

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију