Науке и научне дисциплине > Хералдика

О хералдици

(1/17) > >>

mladjo:


О хералдици

Када се каже хералдика, свима обично пада на памет велики штит на којем је пропет лав или нека друга крволочна звер, окружен разнобојним драперијама и са неизбежном круном и кацигом, једном речју силесија некаквих украса често праћена неразумљивим порукама исписаним на латинском или неком другом давно умрлом језику. Нико се и не запита зашто је грб такав какав је, да ли постоје нека правила која се морају поштовати, колико је старо порекло хералдике, како је настала и зашто, шта је њена сврха и која је њена практична вредност, на крају крајева да ли смо свесни колико је данас наш свакодневни живот прожет хералдиком.

Постоје разне дефиниције хералдике. Навешћу само неке.

Читај даље на следећем линку: http://www.heraldikum.com/about-heraldry
Извор: хералдички умјетник Небојша Дикић

Небојша:
Не знам какво је мишљење хералдичара о Фојничком грбовнику?

http://www.serb-victims.org/content/view/691/318/

http://www.scribd.com/doc/26312263/FOJNI%C4%8CKI-GRBOVNIK

Не би било лоше да "растумачимо" сваки грб понаособ. (на основу хералдичких правила наравно)Amicus:

--- Цитат: Небојша  Септембар 30, 2013, 10:42:33 поподне ---Не знам какво је мишљење хералдичара о Фојничком грбовнику?

Не би било лоше да "растумачимо" сваки грб понаособ. (на основу хералдичких правила наравно)
--- Крај цитата ---

Као и када је реч о овде помињаном Моденском грбовнику и Фојнички грбовник је само један од преписа оригиналног Охмучевићевог грбовника. Оригинал је настао некад крајем XVI века, а Фојнички препис највероватније крајем XVII века. Конкретно тај препис је нама најпознатији јер је у прошлости нашој научној јавности био и најдоступнији. Поред њега постоји још немали број других преписа, по својој лепоти и значају далеко испред Фојничког грбовника. Већина их се налази у власништву земаља бивше Југославије, а немали део их је и у иностранству, и то у Енглеској, Немачкој, Аустрији и Италији.

Што се тиче "тумачења", рецимо да је Срђан Рудић написао одличну студију на тему властеле Илирског грбовника, у којој је обрадио све породице које се налазе у овом грбовнику. Он ту наравно говори о породицама. А говорити о конкретном тумачењу симбола са сваког од приказаних грбова, било би исувише незахвално. Када је реч о алузивним грбовима, можда и не би, али за већину других ми никада не бисмо могли са сигурношћу тврдити шта они представљају, јер углавном један симбол нема једно те исто значење за два различита грбоносца, и због тога се захтева посебно тумачење симбола за сваки грб понаособ, а ако о томе данас више немамо никакав писани траг, све друго тумачење би излазило из оквира научног.

Маргита Војвотк. Бањанска:
Amicus-e, дали сте икада видели ову варијанту грба венецијанских Црнојевића, коју наводи Кукуљевић Сакцински?

...otide jedna grana Crnovicah stanovati u Mletke, koja sе tu i dokonca, ma nezna se upravo kada. Grb ove porodice biase gola ruka, koja na modrom polju probada macem polumesec.

Amicus:

--- Цитат: Бањанска  Мај 28, 2015, 12:19:01 поподне ---Amicus-e, дали сте икада видели ову варијанту грба венецијанских Црнојевића, коју наводи Кукуљевић Сакцински?

...otide jedna grana Crnovicah stanovati u Mletke, koja sе tu i dokonca, ma nezna se upravo kada. Grb ove porodice biase gola ruka, koja na modrom polju probada macem polumesec.
--- Крај цитата ---

Да, видео сам, налази се у једном млетачком грбовнику, зашто питате? Не знам сад на памет како се зове, али имам прибележено, ако вас занима потражићу.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију