Науке и научне дисциплине > Шарже и ординарије

Дивљи човек у хералдици / Wild Man in Heraldry

(1/6) > >>

Paulus:

--- Цитат: Amicus  Новембар 28, 2017, 02:57:08 пре подне ---Као чувари штита, употребљени су пећински људи, што је можда тема за неку посебну дискусију.
--- Крај цитата ---

не пећински, него дивљи људи  :) ради се о бићима из средњовековних прича, која су, по предању, настањивала дивље и непроходне шуме. даке, митска створења. у то време се још није знало за пећинско доба наше (пра)историје  :D иначе, често се срећу на грбовним представама по северним крајевима Европе.

Amicus:

--- Цитат: Paulus  Децембар 01, 2017, 10:38:09 пре подне ---не пећински, него дивљи људи  :) ради се о бићима из средњовековних прича, која су, по предању, настањивала дивље и непроходне шуме. даке, митска створења. у то време се још није знало за пећинско доба наше (пра)историје  :D иначе, често се срећу на грбовним представама по северним крајевима Европе.
--- Крај цитата ---

Питао сам се како превести wild man, па између дивљег човека и пећинског човека, изабрах други термин, јер би у нашем језику то требао бити синоним за дивљег човека. Мада, слажем се сад с твојом констатацијом, исправније би било ипак превести као дивљи људи.

Овај твој коментар би могли бисмо искористити као повод да направимо једну секцију на овом делу форума, где бисмо мало дискутовали о хералдичким симболима понаособ, па ћу истористити и ову започету дискусију и издвојити је у посебну тему: Дивљи људи у хералдици / Wild Man in Heraldry.

Наравно, исправим у тексту свој превод. ;)

Amicus:
О чему заправо говоримо, ево у пар занимљивих примера. ;)

За почетак, из Штреловог Атласа хералдике, дивљи људи и дивље жене.Као држачи штитова, јављају се највише у немачкој хералдици, и то од 16. века.

Занимљиво, као држачи, дивље жене јављају се и у грбу Ивана пл. Бојничића, аутора зборника Der Adel von Konigreich Kroatien und Slavonien.У грбу је медвед (нем. Bär).

Amicus:
На грбу немачких Танова (нем. Tann) као држаче штита имамо дивљег мушкарца и дивљу жену. :)Занимљиво, аутор овог грба је Ернст Крал, човек који је нацртао први грб емблазон савременог грба Србије.

Slobodan:
Mene je mučilo da li se radi o divljaku ili varvarinu, pa sam na kraju jednostavno preveo kao divlji čovjek, ali bi najprije odgovaralo kao čovjek koji živi u skladu sa prirodom a ne u civilizaciji. Ne znam ima li kod nas riječ za to.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију