Науке и научне дисциплине > Хералдика

Вексилологија

<< < (2/15) > >>

Amicus:
Интересантна прича, Сергио!

Заиста, и по овоме се види да ниједна пуковска застава није пала у руке непријатеља, али како је ова завршила изван пука и музеја, одговор на то питање лежи вероватно у чувеној српској немарности. Оно за шта су у рату падале главе, у миру врло брзо изгуби приоритет, и онда се и једна пуковска застава могла одшетати, прво из пука, а затим из Београда, Париза, да би на крају завршила у место које сто година чекаше једну такву заставу, у Војном музеју у Бечу.

Иначе, за разлику од нас, који смо заборавили и Први светски рат, и Аустро-Угарску, и Беч... у Бечу и су даље свесни шта им је Србија урадила у Првом светском рату, и на шта се Аустрија свела након тога рата.

Sergio:

--- Цитат: Amicus  Март 21, 2017, 07:23:54 поподне ---Заиста, и по овоме се види да ниједна пуковска застава није пала у руке непријатеља, али како је ова завршила изван пука и музеја, одговор на то питање лежи вероватно у чувеној српској немарности.

--- Крај цитата ---

Тако то бива код нас Срба.  :-\


--- Цитат: Amicus  Март 21, 2017, 07:23:54 поподне ---Иначе, за разлику од нас, који смо заборавили и Први светски рат, и Аустро-Угарску, и Беч... у Бечу и су даље свесни шта им је Србија урадила у Првом светском рату, и на шта се Аустрија свела након тога рата.

--- Крај цитата ---

Управо је и мени то пало на памет. Нису Аустријанци случајно понудили највећу цену на лицитацији. Очигледно је извесна симболика у питању из њиховог угла гледања...

Amicus:

--- Цитат: Sergio  Март 21, 2017, 07:31:57 поподне ---Управо је и мени то пало на памет. Нису Аустријанци случајно понудили највећу цену на лицитацији. Очигледно је извесна симболика у питању из њиховог угла гледања...
--- Крај цитата ---

Аустријанци памте и како су блокирали Србију на Албанској обали 1913. године. Они и данас знају да су ту они одлиграли најзначајнију улогу. Ми смо на тај "немио догађај" заборавили већ после Првог светског рата. Али озбиљне државе са дугом традицијом не заборављају где су ставили улог, а где су покупили премију, док код нас се већ после двадесет ништа више не зна.

Пре пар година, причао ми отац, како му је у предузеће стигао допис из Беча, да је некој опреми на железници коју су Аустријанци постављали у време Аустро-Угарске отприлике прошао гарантни рок, те да је потребно да се изврши ремонт или замена.

Дакле, после више од 100 година, између којих су прохујала и два светска рата, у Бечу се ревносно води рачуна о њиховом материјалном и техничком наследству, било оно у неком бечком бецирку, у Сарајеву, или некој сеоској железничкој линији у данашњој Републици Српској.

Лепеничанин:
У новинском тексту јасно стоји да ниједна ратна застава српске војске не недостаје...

Према томе, у Бечу може бити само реплика.

Sergio:

--- Цитат: Лепеничанин  Март 21, 2017, 08:23:59 поподне ---У новинском тексту јасно стоји да ниједна ратна застава српске војске не недостаје...

Према томе, у Бечу може бити само реплика.

--- Крај цитата ---

Судећи по цитату "највероватнији сценарио", може се закључити да је у Бечу застава која је прва израђена, али је сплетом околности нестала (?). После је направљена друга оригинална (?) која се данас налази у нашем музеју. Заробљавање заставе од стране непријатеља за време рата се нигде не спомиње. Све је некако нејасно.


--- Цитат ---Ситуација је сада таква да оба музеја имају заставу 2. Коњичког пука „Цар Душан“ првог позива за коју тврде да је оргинална?!

Највероватнији сценарио је следећи: Застава која се налази у Бечу је нестала још за време Првог светског рата а пошто је пук био активан израђена је нова идентична застава која је такође оргинална.Та застава је била у употреби све до 1930. године када је краљ Александар Први Карађорђевић на Бањици уручио војсци нове заставе Краљевине Југославије, док су старе предате Војном музеју. Музеј тада није имао своју зграду, па су заставе чуване у храму Светог Ђорђа на Опленцу.
--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију