Науке и научне дисциплине > Хералдика

Неискоришћена местна хералдичка традиција

(1/36) > >>

Бакс:
Као велики љубитељ хералдике, започео бих тему о српским насељима за која се врло добро зна да имају богату хералдичку традицију и историју, а која је остала неискоришћена. Много је било хералдичког лутања, поготово у последњих 70-ак година, и изгледа да нека места ни до данас нису успела да пронађу прави пут. Због идеологије (негде и само због незнања), многа места изгубила су своје грбове (нека од њих су их носила и по више ститина година), и добила нове амблеме с петокраком. Касније, с падом комунизма, многа места одлучила су да врате своја стара знамења, али нeка нису, задовољавајући се хералдичким франкештајнима који нити имају нeку видљиву симболику, нити прате правила хералдике.

Ево неких примера, а надам се да ће и још покоји форумаш објавити примере које је и он запазио.

Бач некада:


Бач данас:


Сремска Митровица некад:


Сремска Митровица данас:

Бакс:
Можда се не може причати о некој великој хералдичкој традицији на простору јужно од Саве и Дунава, али неки градови су у једном тренутку имали хералдичка знамења која задовољавају сва хералдичка правила, и били "прави грбови". Међутим, због незнања и охолости локалних функционера, ти грбови су замењени амблемима.

Овакав случај десио се у граду Пожаревцу. Ово место је у једном тренутку имало потпуно хералдички исправан граб, али је он недавно замењен амблемом који је коришћен у Титово доба.

Пожаревац некад:


Пожаревац данас (и у време комунизма)

Бакс:
Иако хералдика није нешто што људима прво падне на памет кад се помене стара Црна Гора, она ипак јесте постојала. Многи градови у Црној Гори имали су своје грбове (што знамо захваљујући сачуваним печатима), а мали број њих опстао је до данас. Каква је ситуација у ЦГ сви знамо, као што и знамо да се тамо брише историја, тако да нас вероватно и неће изненадити то што многи грбови градова данас у Црној Гори немају везе с оним историјским.

Ево пар примера.

Цетиње некад:


Цетиње данас:


Херцег Нови некад:


Херцег Нови данас:


Amicus:
Ово је Бакс за сваког љубитеља хералдике изузетно мучна тема. Нажалост, у последње време ступидност локалних властодржаца уназадила је и српску месну хералдику, те симболе које су радили најбољи мајстори нашег времена, заменила брљотинама недостојним било какве пажње озбиљног човека.

Донедавно, пример такве ступидне промене грба амблемом био је Горњи Милановац, где је Ацовиће прелеп градски грб замењен неком сплачином непознатог аутора.

Горњи Милановац као цивилизацијски град


Горњи Милановац као изгубљен град у сваком смислу


А онда је дошло до правог светогрђа једног од најлепших српских градских грбова, када је на предлог нехрићанске мањине у Пријепољу дошло до руинирања градског грба, из кога је избачено све оно што је Пријепоље чинило историјским градом.

Грб Пријепоља као симбол Тврткове ујединитељске идеје


Пријепоље са неоосманском симболиком која је Твртковој идеји сасекла корене


Пожаревац је у том смислу мала маца, иако су и тамо Срби показали колико могу да буду затуцани. Наравно, Срби као Срби су свуда исти, па те затуцаности није недостајало ни у младој српској престоници Бањој Луци, где је одбијен предлог какав се не одбија.


Очекујем да и Бања Лука усвоји неки грб са мунаром или османским мачем, можда јој османска традиција ипак више приличи од хришћанске, јер хришћанској очигледно није била склона.

Ето Бакс укратко, ближи нам је Мурат и Бајазит од Твртка и Немање, али као хришћани не можемо очајавати, кад знамо да Срби нису ни Турци ни Потурице, већ потомци верујућих у идеју, како овде лепо рекоше код грба Бање Луке, СЛАВНЕ И СВЕТЕ Србије.

mladjo:
Можемо примјетити да се тренутно стање друштва савршено добро осликава између осталога и на хералдику, ништа чудно.
Социјалистичка као и постсоцијалистичка амблематика јесу прилично укорењене...мораће ту да се смијени још много генерација како би се стање за нијансу измјенило на боље...на жалост данас се дешава управо супротно, са бољега се прелази на горе а примјери су горе постављени грбови који се мјењају, а то већ постаје правило, уз смијену власти.

Истина а све срећа да стручњака у области хералдике имамо, којима се на жалост по правилу нико и не обраћа за било какав савјет...међутим, политика као и њени представници (гдје незнање прилично кумује), иживљавају се на све, па тако и на хералдику.
Све у свему, добро је!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију