Reko da ne gubim vrijeme tražeci đe da postavim ovo pitanje ja ću ođe, a vi ga stavite đe pripada.
Kako to da na tako malom i vrletnom mjestu kao šta je Crna Gora ima tako puno haplogrupa?
Ispada da je svako bratstvo u plemenu različito.
Ja ću pokušati da što preciznije odgovorim:) Koliko u mojoj moći..
Crna gora plemena u crnoj gori nisu nastajala (u vecini slucajeva) po krvnim vezama, već iz praktičnih razloga I lakseg opstanka na tako neugodnom terenu.
Crna gora kako vreme prolazi sve se vise ispostavlja da je imala nekoliko talasa migracija, u neku ruku ona jeste zaista zbeg mahom srpskog stanovnistva, jos preciznije receno stanovnistva koje govori srpskim jezikom.
Dobar deo Crne gore se iselio pred Turcima, na njihovo mesto su dosli rodovi sa juga,severne albanije itd, pa cak I rodovi sa KiM , Raske I nesto iz hercegovine, made je seoba preko Hercegovine isla I iz Crne Gore . Recimo Ozrinici su verovatno poreklom iz Hercegovine, Nikšići takodje itd...Vasojevici I Kuči sa juga verovatno ( mada mozda su bili I starosedeoci) .
Cetinjska plemena su sa svih strana od iseljenika iz Raške do Hercegovine i severne Albanije.
Na kraju svega toga Crna Gora i pored svoje raznolikosti je odrzala slovensku većinu, samim time i kulturu i srpski jezik jer na mesto iseljenih Srba ( I2a1b i R1a primarno) dolazili su ljudi koji ili su bili slovenskog/srpskog porekla ili su pak davno razvili osecaj za pripadnost srpskom narodu pa samim tim se lepo uklapali u plemena koja su ipak uglavnom imala srpsku osnovu za većinu.
Bez dileme da je broj pripadnika PH908 u CG bio veći pre dolaska Turaka, medjutim kao što vidiš to ipak nije značajno promenilo stvari u kulturoloskom smislu.
Crnogorci se po svim parametrima danas uklapaju u deo srpske nacije (kom milo kom nije ali tako je), I ovim istrazivanjima se definitivno rusi bilo kakva posebnost ili tkzv “dukljanska teorija “ .