Порекло становништва > Како истраживати породично порекло

Методологија истраживања порекла становништва

(1/1)

Аксић:
Читајући Мићићев рад о методологији истраживања порекла становништва http://www.poreklo.rs/2014/02/13/metodologija-istrazivanja-porekla-stanovnistva/. Одлучио сам да отворим ову истоимену тему, како би нашим читаоцима помогли да истражују своје породично и фамилијарно порекло.

Колико ми Срби као народ знамо о свом пореклу?! Знајући какви смо ми ћемо да кажемо да знамо много тога, јер смо такви какви јесмо. Истина је нажалост сасвим другачија, у садашње време ми Срби као народ мало знамо о нашим претцима и нашој старој постојбини.

Професор Милета Симић из Малог Пожаревца, познати српски састављач родослова који се тиме бави скоро три деценије и до сада је израдио преко петсто родослова. Ево шта каже професор М. Симић о Србима и колико знамо о свом пореклу? - Срби су народ који слабо памти, а брзо заборавља. Тако код нас - док сви рецимо знају и причају о "великим" и "тајним" плановима "још од Исуса Христа" да се нешто рђаво начини Србији и Србима, тек мало ко, или готово нико не зна тачно своју породичну историју, односно - од којег је и чијег је рода. Тужно је што код нас тек понеко зна своје претке после трећег колена. Ми смо народ који нема поштовања према својим прецима. Ретки су људи који знају своје претке после трећег и четвртог колена. Ако некога питате како му се зове чукундеда и где је сахрањен - 90 одсто људи неће знати. То је трагично јер заборављамо сопствену историју.

Постоји ли у Срба свест о томе да би требало да знају више о прецима? М.Симић: Нажалост не. Често наилазим на коментаре људи да желе да забораве и родитеље, а камоли да сазнају за претке. Свако мисли да све почиње од њега, а не схвата да је он сутра нечији деда или прадеда и да ће он бити заборављен као што он сада не зна ко му је прадеда, ко је био и где је сахрањен. http://www.svedok.rs/index.asp?show=88013

Ја ћу у наредним данима детаљније писати о овој теми... 

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију