Порекло становништва > Како истраживати породично порекло

Породично стабло

(1/6) > >>

Иван Репак:
Поздрав свима на форуму.
Пре извесног времена сам започео са израдом породичног стабла вођен жељом да, у ово време виртуелних пријатеља и рођака и све веће отуђености чак и од најближих, оставим својој деци (поред милион $)  :P нешто што мислим да је вредно и значајно за сваку породицу.
Прилично сам амбициозно кренуо у целу причу, па сам поред директне и бочне мушке линије све то проширио и на женску линију директно и бочно. Језиком бројки, то значи да сам тренутно дошао на 850 имена а до краја очекујем да ћу бити близу 1000.
Свако ко је икада правио или покушао да прави породично стабло зна колико оно може да буде непрегледно, а та непрегледност се сразмерно повећава са повећањем броја рођака.
У ту сврху сам скинуо са нет-а програм Family tree builder http://www.myheritage.rs/family-tree-builder
Програм је одличан (и бесплатан :) ). Интерфејс је на српаком, број рођака је неограничен, могу се убацивати фотографије, видео, документи, могу се штампати графикони и још поно тога. Такође, можеш поставити све податке на бесплатан веб сајт али до 250 имена, преко тога се сајт плаћа.
Ја имам жељу да цело стабло поставим на неки сајт и ту ми треба ваша помоћ. Сви подаци се могу сачувати у једном .GEDCOM фајлу и како творци myharitage сајта кажу ''... могуће је аплоудовати такав фајл на лични сајт.''
Да ли можда неко зна како то може да се уради ако је могуће са неким бесплатним хостингом.
С' обзиром да би штампана верзија морала да буде у формату фототапета, мислим да је то најбољи начин да породично стабло учиним доступним свима оним који су на њему (а још су живи :) )
Ако неко има неки предлог био бих му врла захвалан. Такође, на овој теми постављајте и своја искуства и предлоге за израду породичног стабла јер чини ми се да оваква тема не постоји на форуму, што ми је било врло чудно (ако грешим нека модератори пребаце ово моје писаније у ту тему).
Поздрав,
Иван

Аксић:
Izvinjavam se što pišem na latinici. Zeza me nešto kom, ne mogu da prebacim na ćirilici.

Окир СРБ:
Састављао сам и ја стабло. :)
Имена нисам бројао.

Мушка линија, почевши од мене:
- Петар (1991)
- Мирко (1964)
- Душан (1938)
- Петар (1900)
- Михаило (1864)
- Марко (1836)
- Симеон (око 1810)

Жене удате у Демиће (презимена):
- Булат (село Бузета, Банија, Свети Димитрије), презимена која се везују на ту грану: Добријевић, Релић, Воркапић
- Ресановић (село Класнић, Банија, Свети Никола), презимена која се везују на ту грану: Подунавац, Русић, Демић
- Тинтор (село Трновац, Банија, Свети Врачи)
- Подунавац (село Класнић, Банија, Свети Георгије)
- Сарапа (село Класнић, Банија, Свети Никола)

Иван Репак:

--- Цитат: Аксић  Октобар 03, 2013, 08:35:15 пре подне ---Bravo Ivane. Dokle si stigao po muškoj liniji? Možes li da nabrojiš direktne pretke ? I ja isto radim rodoslovno stablo po muškoj liniji, i privodim ga kraju. Ja sam 10 generacija od rodonačelnika, trenutno imam u stablu oko 440 imena. 

--- Крај цитата ---

Ух бре...ти си баш далеко отишао. Ја сам тек код наврдеде, али сам отишо у ширину. Проблем ми је што је тај наврдеда био последњи Васиљевић у лози. После њега - за његову децу је преузето презиме Репак. За Репаке, мање-више, имам све потомке, али ми је проблем са Васиљевићима :)

1. Иван 1975
2. Перо 1952
3. Гојко 1928
4. Стојан
5. Теодор
6. Која Васиљевић

Ако бих почео са бочним линијама, претрпао бих тему и било би прилично конфузно :) Зато и покушавам да нађем решење за неки сајт, како би све могло да буде прегледно и лако доступно целој породици.

Окир СРБ:

--- Цитат: Аксић  Октобар 03, 2013, 09:53:31 пре подне ---Znaš li bočnu liniju - braća od pradede, čukundede....?

--- Крај цитата ---
Очеву и ђедову бочну линију (браћу, сестре) знам цијелу.
Што се тиче прађедове, већи дио се зна, изгубили смо контакт са једним дијелом који је исељен у Америку (око 1910. године).
Чукуђед је био јединац (отац му је умро кад је он имао 13 година) и уназад је све мутно.
Једино свједочанство је вјенчани лист Марков, из 1857. године у коме су пописани његови родитељи, невјеста, невјестини родитељи и кум.
Даља легенда води до попа Демића, за кога се зна да је био из наше куће. Проблем је што је у то вријеме (1777 - 1810) било чак три свјештеника из рода Демића на потезу 3 парохије.

Од родова који су давали жене у Демиће најбоље стојим са Ресановићима (род очеве мајке), њихову линију знам отприлике до средине XIX вијека.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију