Порекло становништва > Како истраживати породично порекло

Незнање са којим се сусрећете када причате са људима о пореклу

(1/23) > >>

Rimidalv:
Не знам да ли је раније отварана нека слична тема, извињавам се ако јесте.
Верујем да је свако од нас причајући са људима о пореклу и анимирајући их да се баве истим наишао на неку врсту незнања о историјским чињеницама.
Ево примера са којима сам се ја сусретао:

-Сви Срби Пречани су дошли за време Чарнојевића.
-Сви Срби Пречани су дошли са Косова.
-Милош Обреновић је увео пропис за презимена који важио за све Србе, па и за оне који живе у Хабзбуршкој монархији.
-Крајишници су ратовали искључиво против Турака.
-Турци су увек искоришћавали право прве брачне ноћи.
-Данак у крви је био на снази све време док су Турци били у Србији

Atlantische:
На мене је највећи утисак о незнању приликом прича о пореклу и уопштено таквој тематици оставила прича са бабом (по мајкиној страни), која је иначе жена типичног балтидског изгледа (зелене очи, плава коса у младости) како су нас Турци правили итд...као и сваки пензионер, последица титоистичког испирања мозга и гледања турских серија.

Amicus:
Неке од ових небулоза се могу наћи и у радовима, књигама, уопштено литератури на тему презимена, порекла породица, итд.

Вероватно се највише истичу оне по којима су сви Срби у Хабзбуршкој монархији дошли са Чарнојевићем, те да Срби немају устаљена презимена све до 19. века. Наравно, неки Србима сматрају само Србијанце, али често се и код нас ова опаска може чути, и она се онда односи на све Србе.

Овако међу самим испитаницима, нисам имао негативних искустава, осим одбијања да сарађују. ;D

Небојша:
Не бих то назвао незнањем, можда је боље рећи неинформисаност, или незаинтересованост да се дубље уђе у материју. Поред тога што многи воле да кажу да су из Црне Горе, или евентуално са Косова (те две области се највише провлаче у "предањима"), свима су преци убили бар једног Турчина пре него што су се преселили на неко друго место, или променили презиме.

Од оних што имају везе са генетиком, често се понавља та да смо "црни" зато што су "Турци овде били 500 година".

Дробњак:
Прво што сам ја приметио је да људи не знају ништа о свом пореклу. Велика већина зна да наведе претке до прадеде и прабабе, евентуално чукунбабе и чукундеде. Таквих примера имам у својој породици, нпр. моја баба не зна како су јој се завали прадедови и прабабе, јер никад није питала. Притом је имала четрдесет и кусур година када јој је баба умрла, значи да је имао ко да јој каже. Једноставно је никада није занимало.
Друго, у мом крају (Поморавље, Левач, Ресава, тј. околина Јагодине, Ћуприје, Рековца) сви ће вам рећи "Ми смо ту одувек" ал'зато они из друге мале или комшије од прекопута су сигурно Власи, Цигани, Чивутани, Шиптари или Турци. На крају се испостави, када се мало дубље уђе у проблематику, да баш тај комшија кога не воле, а случајну слави исту славу, је имао чукундеду који је био рођени брат њиховог чукундеде.
То су моја запажања, поред ових која су остали навели. Омиљено ми је ово са претком који је убио Турчина па побего, променио презиме и настанио се у неком удаљеном крају.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију