Порекло становништва > Старе породице и племство

Охмучевићи

(1/8) > >>

Amicus:
Дакле, кнезови тухељски, или ипак не? ;D

За почетак, ево шта о њима доноси Срђан Рудић у Властели Илирског грбовника:

Охмућевићи су били хумска властеоска породица о којој има мало података.822 Први члан ове породице познат из извора био је Драгослав Охмућ који се помињ 1342. и 1354. године. У једном дубровачком тестаменту из 1348. године уз њега се помиње и Билослав Охмућ, али не знамо у каквом су били сродству. Када су Дубровчани 1366. године исплаћивали стонски доходак кнегињи Гојислави један од њених изасланика био је Утјешен Охмућ. Наредни чланови породице су носили презиме Охмућевић. Припко Охмћевић се помиње 1377. и 1397. године. Последњи члан овеп ородице који се помиње у савременим изворима био је Иваниш Охмућевић који је октробра месеца 1487. године боравио у Дубровнику као посланик херцега Владислава.

Интересантно је да су у списковима средњовековне властеле Охмућевићи смештени у околину Олова. То је урадио и Андрија Качић-Миошић иако је Охмучевићима из Сланог посветио неколико страна.

822 Дамијел Фарлати доноси податак да су Охмучевићи били са Гласинца, као и да су Радингост (1320) и његов син Доброслав (1366) били босански православни епископи, в. М. Динић, Хумско-требињска властела, стр. 53

Податак који Рудић помиње на основу спискова средњовековне властеле, заправо води ка граду Тухељу, који је дуго времена био мистерија где се налази, а који је на крају убициран заиста у околину Олова, односно ако погледамо Фарлатијев податак, околину Гласинца.

Како је ово тема у којој се преплићу чињенице и фалсификати, сигурно је да има места и за посебну дискусију, посебно са тачке гледишта порекла ове породице.

сɣнце:
Постоји у Русији род Милорадовића, који по предању преко презива Храбреновићи изводи свој род од Охмућевића, који су у своје вријеме били помиловани у достојинство грандова Хиспаније за то што су својими бродови помагали у захватању Америке. У повељи даној аустријском царицом Маријом Терезијом Јерониму Милорадовићу 1760 г. на достојанство двора он се назива Јероним Милорадовић-Храбреновић-Дубрава.

http://russia-today.narod.ru/past/res/miloradovich/rum/56.jpg

Amicus:

--- Цитат: сɣнце  Мај 27, 2021, 10:18:39 пре подне ---Постоји у Русији род Милорадовића, који по предању преко презива Храбреновићи изводи свој род од Охмућевића, који су у своје вријеме били помиловани у достојинство грандова Хиспаније за то што су својими бродови помагали у захватању Америке. У повељи даној аустријском царицом Маријом Терезијом Јерониму Милорадовићу 1760 г. на достојанство двора он се назива Јероним Милорадовић-Храбреновић-Дубрава.

http://russia-today.narod.ru/past/res/miloradovich/rum/56.jpg

--- Крај цитата ---

Да, да, то је познат податак, може се наћи у руској генеалошкој литератури, која је некад била доступнија на интернету него данас.

сɣнце:

--- Цитат: Amicus  Мај 27, 2021, 11:45:30 пре подне ---Да, да, то је познат податак, може се наћи у руској генеалошкој литератури, која је некад била доступнија на интернету него данас.

--- Крај цитата ---

Је ли познато, јесу ли оставили потомство или им је лоза обамрла?

Ojler:

--- Цитат: сɣнце  Мај 27, 2021, 11:55:59 пре подне ---Је ли познато, јесу ли оставили потомство или им је лоза обамрла?

--- Крај цитата ---

Мислим да се мушка линија угасила пре десетак година.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију