ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Моравски Власи

(1/3) > >>

Синиша Јерковић:
О Моравским Власима је било приче и раније. То је популација на тромеђи Чешке, Пољске и Словачке која је имала веома сличан начин живота и друштвеног положаја као и балкански власи. Сматра се да су у Моравску досељени са источних Карпата у средњем вијеку, мада нема неких јасних потврда о томе. У почетку су били православни, затим су прешли на протестантизам, у савезу са Данцима и Швеђанима жестоко су се борили против католичких Хабсбурга, али су били поражени у 17. вијеку.

2011. је урађено генетичко истраживање Y-днк ових Влаха. Направљена су два репрезантативна сета влашких хаплотипова, један општи, а други сет је био селективан гдје су се узимале познате патрилиненарне лозе Влаха (VLIN), при чему такође нису узимане родбински повезане особе. Такође као поређење у односу на влашку групу узет је и узорак околне чешке популације. Извучени су сљедећи закључци:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131682/
"The values of intra-population statistics showed a decrease in Y-chromosomal diversity as the result of isolation. Further evidence of the isolation are the pairwise genetic distances between the Valachs (VALACH, VLIN) and other surrounding populations from our sample set: Czechs (CZE), Slovaks (SLO), Saxons (SAX), Hungarians (HUN), and Poles from Central and Southeast Poland (POLC, POSE)."

"Distribution of Y chromosomal haplogroups in the VALACH, VLIN, and CZE populations was not uniform (Figure 2). While our Czech population sample well reflected the Central European Y haplogroup pool, the Valach sample set showed some deviation from the expected frequencies of the Y-haplogroups. This was especially noticeable in the VLIN sample set, with the overrepresentation of haplogroup I2a and N, each of them being a dominant haplogroup in one of the 7 paternal lineages sampled."

Тај однос се можда најбоље види у табели:гдје су: црни-Чеси
             бијели-Власи опште
             сиви- Власи изабране линије (VLIN)

По овој горе презентованој табели, Моравски Власи (VLIN) имају скоро 30% I2a, скоро 15% Е1б и скоро 10% N хаплогрупе. По те три хаплогрупе они се изразито разликују у односу на околно чешко становништво, поготово хаплогрупе I2a и N.

Поготово je интересантна ова N, за коју сумњам да би могла бити N1a P189. Не треба заборавити Молнара Русина-Словака, који је близак нашим N1a P189.

Нажалост, СТР резултати нису објављени, али можда би се могли добити на захтјев. Моравски Власи би послије динарског подручја и Полесја, могли бити популација са највишом I2a Динарик у Европи.

Препоручујем за читање и једну скорашњу студију о влашким популацијама Балкана, Карпата и Моравске.

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiCmt3cwYDRAhXHDiwKHTbzAw0QFggfMAE&url=https%3A%2F%2Fjournals.umcs.pl%2Frh%2Farticle%2Fdownload%2F4165%2F3002&usg=AFQjCNFDwb35CjrZDQyV7jkQii5Ed4MQJQ&sig2=3l3ND77x4QFEte-Unsa8cwНиколаВук:
Ова студија би ишла у прилог велике старости N1a на Балкану, под условом да је та N из истраживања заиста N1a. Било би корисно некако доћи до маркера из тог чланка. Ти Моравски Власи су на простор Моравске дошли највероватније Карпатима, из правца југоистока, тј. Словачке а пре тога Румуније. Они представљају најсевернији крак сеоба Балканских Влаха. Велико присуство I2a је разумљиво, и њега су "покупили", ако не на самом Балкану, онда сигурно у својим просељавањима кроз територију данашње Румуније, где I2a као што знамо бележи високи проценат, и где су све до краја средњег века Словени представљали једну од најзначајнијих популација. N1a (ако је заиста тај хаплотип у питању) су могли донети само са Балкана; ако не са Балкана, онда једино од неке до сада неидентификоване карпатске популације, која би могла да има висок проценат овог ретког хаплотипа. Међутим, чини ми се да су европске популације врло добро покривене анонимним истраживањима, а у неким од тих истраживањима би пре или касније морало доћи до појаве тих "фантомских" карпатских N1a у неком већем проценту. Зато сам мишљења да су они N1a "донели" са Балкана, где је можда у прошлости овај хаплотип био раширенији него данас, тј. да није био ограничен само на Бањане и Пиву и људе који су сеобама са тог подручја раширили тај хаплотип по Крајини и Подрињу.

Азот:

--- Цитат: Небојша  Април 05, 2015, 03:17:27 поподне ---Y-chromosomal diversity of the Valachs from the Czech Republic: model for isolated population in Central Europe

http://www.researchgate.net/publication/51220800_Y-chromosomal_diversity_of_the_Valachs_from_the_Czech_Republic_model_for_isolated_population_in_Central_Europe

--- Крај цитата ---
Због презимена Валашко наишла сам на овај рад.
Ова издвојена популација, колико сам разумела, се разликује од осталих делова Чешке.
Власи су се ту досељавали ( википедија) између 13-18 века   из Трансилваније.


https://sk.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%A9_Vala%C5%A1sko
https://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Wallachia

filipi:
Moravski Vlasi,statistika

R1a-39,4 %
R1b-36,2 %
I2a  (xI2a2) - 12,8 %
E1b1b-5,3 %
Q-2,1 %
J2a1b-1,1 %
J2b-1,1 %

filipi:
Ova gore tabela je iz ovog rada -

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/56527/RPTX_2012_2_11310_0_404039_0_138824.pdf?sequence=1

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију