Порекло становништва > Србија

Кулизе, родови који славе св. Мину, св. Мрату

<< < (2/51) > >>

Мића:

--- Цитат: Мића  Јул 03, 2016, 07:51:06 пре подне ---Свети мученик Мина и свети краљ Стефан Дечански - Мратиндан су два свеца која се славе истог дана, 24. новембра по новом календару (11. новембра по старом календару). Неке Кулизе славе св. Мину, а неке св. Мрату. У Штави у Копаонику, на пример, славе св. Мину.

--- Крај цитата ---
Још један текст где се св. Мина и св. Мрата везују за светог Мартина:
http://www.poreklo.rs/2012/10/21/doseljeni-saski-rudari-doneli-slavljenje-svetog-mrate/

Wolf Sagash:
 Католици југоисточне Херцеговине доста су славили светог Мартина.

НиколаВук:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јул 03, 2016, 10:35:37 пре подне --- Католици југоисточне Херцеговине доста су славили светог Мартина.

--- Крај цитата ---

У вези са тим, можеш ли ми нешто више рећи о пореклу Дракулића (фамилија моје баке са мајчине стране) ? Они такође славе св. Мрату, матица им је Кореница у Лики и њена околина. Међутим, наишао сам на податке да су се у Кореницу доселили из области Корјенића у југоисточној Херцеговини, и да су свој нови завичај назвали по старом (Корјенићи-Кореница). Да ли би, с обзиром на славу коју славе, то значило да су у неком временском периоду били католици? Такође је веома карактеристично њихово презиме, које говори да је родоначелник био неки Дракул или Дракула (влашки антропоним)?  :)

Wolf Sagash:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 03, 2016, 11:39:15 пре подне ---У вези са тим, можеш ли ми нешто више рећи о пореклу Дракулића (фамилија моје баке са мајчине стране) ? Они такође славе св. Мрату, матица им је Кореница у Лики и њена околина. Међутим, наишао сам на податке да су се у Кореницу доселили из области Корјенића у југоисточној Херцеговини, и да су свој нови завичај назвали по старом (Корјенићи-Кореница). Да ли би, с обзиром на славу коју славе, то значило да су у неком временском периоду били католици? Такође је веома карактеристично њихово презиме, које говори да је родоначелник био неки Дракул или Дракула (влашки антропоним)?  :)

--- Крај цитата ---
Морао бих провјерити мало око родова. Мратињдан у Херцеговини што ја знам напамет славе Гордићи. Провјерићу још родова па ћу ти јавити. Мени је ту нешто друго занимљиво. У селу Равном има католичких родова који славе Мартиндан. Једина два православна рода у том селу Салате и Краљи славе Митровдан. А у Равном постоја такозвана " ничија црква или Митрова црква" и посвећена је Светом Димитрију. Можда је Митар постао Мартин. Што се тиче твоје породице, ако је везана поријеклом за Коријенић сумњам да је била католичка. Ипак је то предио изван утицаја дубровачке бискупије.

Wolf Sagash:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јул 03, 2016, 12:11:26 поподне --- Морао бих провјерити мало око родова. Мратињдан у Херцеговини што ја знам напамет славе Гордићи. Провјерићу још родова па ћу ти јавити. Мени је ту нешто друго занимљиво. У селу Равном има католичких родова који славе Мартиндан. Једина два православна рода у том селу Салате и Краљи славе Митровдан. А у Равном постоја такозвана " ничија црква или Митрова црква" и посвећена је Светом Димитрију. Можда је Митар постао Мартин. Што се тиче твоје породице, ако је везана поријеклом за Коријенић сумњам да је била католичка. Ипак је то предио изван утицаја дубровачке бискупије.

--- Крај цитата ---
Заборавих напоменути у претходном посту. Митровдан се слави 8 новембра а Мартин 11 новембра. Јако близу,

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију