Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Bosanska Krajina

(1/2) > >>

Павловић:
Pozdrav svima!

Ne znam da li je neko nekad diskutovao na ovu temu. Znaci, za podrucje bosanske Krajine vazi da je najmanje istrazeno u pogledu porijekla stanovnistva i migracija.
Znamo da je podrucje vojne Krajine naseljavano od strane Austrijanaca. Neke porodice su tamo najmanje od kraja 17. vijeka. Da li je onda moguce da je i podrucje bosanske Krajine naseljavano kako se granica izmedju Turaka i Austrijanaca pomjerala na jug, pa su prema tome ta podrucja masovno naseljavana u 19. vijeku? Ima svakako i porodica koje su tu nekoliko vijekova, ali se ipak kaze da su teritorije oko Banjaluke bile vijekovima relativno nenaseljene, te se imao gdje smjestiti veci broj stanovnistva.

Unaprijed hvala na odgovorima.

нцп:
http://srbiubih.com/bosanska-krajina-u-proslost

БОСАНСКА КРАЈИНА У ПРОШЛОСТИ

Босанска крајина, позната и као Серхат, обухвата сјеверозападну Босну до Врбаса. Од средње Босне дијеле је планине између Јајца и Дрвара, а још јој припадају Грахово и Дрвар. Босанска крајина у ужем смислу обухвата малу област око средњег тока ријеке Уне са градовима Бихаћем, Цазином и Крупом, а позната је под називом Бихаћка крајина, Дубока крајина или Прави Серхат. Назив Босанска крајина први пут се јавља 1593. године.

Турска власт у Босни почела је њиховим упадима, да би Босна пала 1463. године. Ускоро је Угарска повратила Доње крајеве (Усору), па је основала Јајачку и Сребничку бановину. Турци су коначно 1527. годие заузели Јајце, без борбе је пала и Бањалука, а Турци заузимају све области до Брода и Дубице.

Од 1554. године Бањалука је постала центар и резиденција босанских санџакбегова све до оснивања Босанског пашалука 1580. године. Од тада је она постала центар у коме су босанске паше резидирале скоро до половине 17. вијека. У оквиру Босанског пашалука од 1620. до 1711. године постојао је Бихаћки санџак.

У вихору граничних ратова, на простору између Врбаса и Купе од 15. и 18. вијека изградила се Босанска крајина. До бечког рата (1683-1699) у Босанском пашалуку није било никаквих значајних промјена у погледу његовог територијалног опсега, нити у погледу административне структуре.

 Карловачким миром 1699. године Турци се повлаче из Лике, Баније и Кордуна, али задржавају Цазинску крајину, с оне стране Уне.

 За вријеме новог рата који се завршио миром у Свиштову 1791. године, Турска је изгубила градове Дубицу, Нови и Градишку, али јој је Аустрија то морала вратити 1797. године и тада је Босанска крајина успоставила границу према Хрватској онакву каква је остала до новијег времена.

Стариначко становништво између Врбаса и Купе повлачи се у ратним годинама 15. и 16. вијека.

На те земље насељавају су Срби из старе Рашке, Херцеговине, Црне Горе и источне Србије, а и муслиманско становништво из Босанског пашалука.

Тимар:

--- Цитат ---На те земље насељавају су Срби из старе Рашке, Херцеговине, Црне Горе и источне Србије, а и муслиманско становништво из Босанског пашалука.
--- Крај цитата ---
... и потврда свега овога су подједнаки резултати код тестираних презимена са споменутих простора и Бањалучке Крајине. Јелде.  :).

Павловић:
https://www.poreklo.rs/2014/04/09/kratak-pregled-istorije-srpskog-naroda-u-bosanskoj-krajini/

Барјактаревић:
Да не отварам нову тему питаћу овде, да ли неко има било какву карту тромеђе Далмације, Босне и Лике?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију