ДНК порекло > Aрхеологија и археогенетика

Древни геноми из викиншког периода

<< < (2/8) > >>

Atlantische:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 18, 2019, 01:46:28 поподне ---"G2a хаплогрупа је присутна кроз три узорка, при чему један од узорака припада нижој подграни G2a-L497>S2808. Ова подграна је кроз неке своје огранке приутна на подручју Скандинавије вејроватно још од Жељезног доба. Тако да не чуди да овај узорак има изразиту скандинавску генетику. И овја узорак је са Готланда."


--- Крај цитата ---
Доста ''дубок'' узорак, мада опет припада подграни поприличне старости и географске распрострањености. Подсетићу да Буката који је даљим пореклом из карпатског дела Украјине са нашег пројекта највероватније припада грани S2808>Y13112. Такође, узорак  VK39 Sweden_Skara 181   Sweden   Skara   Varnhem   10-12th centuries CE   0.164   Male колико видим припада грани L497>Z1816>Y7538. Штета што нема узорака из западне Норвешке и са Оландских острва, с' обзиром на солидну заступљеност гране L42 у тим крајевима.

Србин:

--- Цитат: Мића  Јул 18, 2019, 08:25:55 поподне ---Ово повезивање аутозомалне генетике са Y хаплогрупама је бесмислено и потпуно произвољно.

--- Крај цитата ---

Па ако ћемо тако бесмислено је и кад ти жена спава са подсахарским африканцем, деца ће бити "иста ујчевина".  :)

Да се разумемо, не мора нешто бити бесмислено јер важно је и из ког угла се посматра. На горе приложеним подацима приметно је и оно шта је Утевска закључила.

Савремене компоненте су мешавине али ако је мушкарац са "уљез хаплогрупом" дошљак донеће са собом и локалну аутозомалну мешавину из матице.

Скоро је био легални кошмар у Индији због Џараве (Андаманца) који је удавио бебу коју је саплеменици направио Хиндус. Џараве припадају хаплогрупи D док Хиндус може бити H, R, J с тим да је очито унео гене за светлију пут (што предстаља видљиви ефекат аутозомалне мешавине) па је дете "уништено" да не би посветлели. Андаманци су црни као угаљ - нису тамно браон као већина подсахарских Африканаца, а живе на територији Индије која је права чорба што се тиче унипаренталних и аутозомалних група.

Молим те да ми не одговараш на поруку да се не би отишло ван теме, више нећу одговарати на поруке које се не тичу самог рада. Уколико неко жели да разговара о овом питању слободно нек нађе прикладнију тему или уколико је нема једноставно направи нову.

Црна Гуја:
Овај рад је можда и дефинитивно одгонетнуо праву хаплогрупу династије Рјуриковича, о којој су се водиле жестоке расправе на страним форумима, а богами и на нашем. Наиме, узорак VK542 по свему судећи припада Глебу Свјатославичу  (~1052-1078), принцу Тмутаракана и Новгорода, који по директној мушкој линији потиче од Рјурика:

Рјурик>Игор I Рјурикович>Свјатослав I Игоревич>Владимир I Свјатославич (Велики)>Јарослав I Владимирович (Мудри)>Свјатослав II Јарославич>Глеб Свјатославич

А хаплогрупа којој припада је I2-Y3120!, па бих овом приликом честитао шкрњу на (највероватније) тачној прогнози.


--- Цитат ---Chernihiv city, Chernihiv oblast (region), Ukraine

Relevance for the Vikings: Rurik dynasty.

Gleb Svyatoslavich, «Gleb, son of Sviatoslav» (in Ukrainian and Russian languages endings -ovych, -evych after the name have a meaning «son of») was the 11th century prince of Tmutarakan/Novgorod, aged 25-35 according to anthropologist analysis. Sources of information: Skull was found in 1967 in a tomb (stone sarcophagus) near the Saviour’s Chernihiv cathedral (Fig. S1.3). It was an accident finding during construction works on the territory of State historical and cultural reserve «Chernihiv Starodavniy» (Ancient Chernihiv). Prior to the date of finding there was no institution in Chernihiv (USSR) which could professionally make all the archeological data and stratigraphy. Therefore, there are no archeological reports of these findings in archives. The skull was sent to Moscow and returned back in a wooden box. For many years, it laid in this box in the archives and was rediscovered for science only in 2016.
Dating (archeological only): The sarcophagus was found in the backyard of the cathedral. The depth of the upper plate of the sarcophagus is 1.9-2.0 meters from modern surface (Fig. S1.2). Stratigraphy is slightly damaged by the later breach of the soil: water supply pipes are laid 0.2 m above the headboard of sarcophagus. Archeologists date it to 11th century.

Anthropological data: aged 25-35 years, traces of sword wounds are preserved on the skull. All anthropological measurements and indexes are in the article 68.

Samples used for DNA analysis: VK542 Ukraine_Chernigov
--- Крај цитата ---


ДушанВучко:

--- Цитат: Црна Гуја  Јул 19, 2019, 12:06:42 пре подне ---
А хаплогрупа којој припада је I2-Y3120!, па бих овом приликом честитао шкрњу на (највероватније) тачној прогнози.

--- Крај цитата ---
Како сад може "динарик" да се уклопи у викиншко порекло Рјуриковића? Ово мења комплетно причу о пореклу породице?

ДушанВучко:
Постоје две опције, једна је да је узорак погрешан, а друга је да је прича о Рјуриковићима Варјазима, нетачна...А можда постоји и трећа опција, о доласку Варјага и избору владара из локалног становништва? (можда је неко од локалних кнезова искористио помоћ Варјага да се прогласи за владара?)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију