Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Поријекло презимена Витковић

(1/1)

Vitković:
Здраво,

Покушавам (као предпостаљам сви  :) ) доћи до што више информација о свом презимену, па тако ме то истраживање довело и до овог форума.
     Пошто сам долазио до неких информација, и дијелио их са свима оним којима су били интересантни, путем блога www.miruse.wordpress.com, желио бих да овај форум, тј. ова тема, буде још један извор информација. Гдје ће Витковићи, као и сви они који имају неку везу са овим презименом, као и ви који немате  ;D , а имате неке информације, дијелити их заједно са нама.

Хвала

Katarina Keanie:
Дјевојачко презиме моје баке Госпаве по оцу је било Витковић. Она је рођена у Чапљини 1907. године, након што се њена породица ту преселила из Љубушког неколико година раније. Наводно је њен отац Станко био једно вријеме градоначелник Чапљине. Знам једино поуздано да је био један од покретача изградње православне цркве у Чапљини:

http://istorijskenovine.unilib.rs/view/index.html#panel:pp|issue:UB_00044_19100801|article:div2375|page:20|block:Page1_Block1|query:%D1%87%D0%B0%D0%BF%D1%99%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Могуће је да су Витковићи даљим поријеклом из требињског региона, јер је породица мог дједа из Требиња уговорила брак са мојом баком из Чапљине. Витковићи су славили Св. Николу.

Рођак мог оца који је директан потомак мушке линије Витковића је урадио Y-37 ДНК анализу, хаплогрупа је: E-M35. Детаљни подаци су подијељени са Пореклом.

ak:
Ako su to Vitkovici kod Gorazda... onda

Fun fact

https://goo.gl/maps/L6QggNZQWj97MRfM7
Грк:
Дедијер "Билећке Рудине", у селу Мируше каже да је Витковић из Требиња у другој половини 18. вијека имао дијете са муслиманком и да је побјегао у Црну Гору, а његова породица се преселила у Дубочане код Требиња. Послије их је ага преселио у Мируше код Билеће.
Ту у Мирушама славе Никољдан, за разлику од њихови саплеменика Кебељића и Муцовића из Требиња који славе Климуњдан. Моје мишљење је да су у Билећком крају промјенили славу, јер је видљиво да још неки родови из Мируша славе Никољдан, попут најстаријих Табаковића, као и неки касније досељени родови.

Одатле су се вјероватно расељавали, па један огранак Шобајић "Дабарско поље у Херцеговини" налази у Поратку (данашње насеље Берковићи), гдје су изумрли.

Помињу се 1926. и у Љубушком срезу, Црвено школској општини, Васо и Антоније Витковић, а 1941. из Чапљине и Мостара, их има страдалих од усташа.


--- Цитат: Katarina Keanie  Јун 08, 2022, 09:16:06 поподне ---Рођак мог оца који је директан потомак мушке линије Витковића је урадио Y-37 ДНК анализу, хаплогрупа је: E-M35. Детаљни подаци су подијељени са Пореклом.

--- Крај цитата ---

Хаплогрупа E-M35 се баш не уклапа у ово предање, осим ако је ријеч о другим Витковићима. Презиме је могло настати од не тако ријетког имена Витко, па није немогуће да је до повезивања Витковића могло доћи и због истог презимена. Свакако за такве тврдње нема доказа.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију