ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Молдавци

(1/2) > >>

Муњени Ћелић:
http://dienekes.blogspot.com/2013/01/moldavian-y-chromosomes.html

Нека овај линк отвори тему по питању Молдаваца, а ко има знања и могућности нека га допуни.

Kor:У принципу, ништа неочекивано. Молдавци као и остали Балканци имају део словенског генетичког фактора, као и оног дословенског.
Мени су из данашње перспективе ови ресултати на графикону помало неисправни пошто испада да Румуни имају више хаплогрупе I од Срба из Срије, као и од Хрвата из Хрватске, што није тачно.

Синиша Јерковић:
Видјех ову студију и ништа неочекивано. Румуни из румунског дијела Румуније (дакле исто Молдавци) имају значајан проценат И хаплогрупе по свој прилици Нортх варијанте. Тај дио Румуније, па и Влашка је био дио миграције Склавина са сјевера Карпата, Анта са истока и домицилног становништва. Та мјешавина је дала Ипотешти археолошку културу у којој је склавински елемент ипак доминирао. Веома је интересантно да је словенска етничка група у Молдавији остала доминантна све до упада Монгола 1241. Помињу се извјесни Бродници, словенска аристократија. http://en.wikipedia.org/wiki/Brodnici којима управљају војводе. Иначе готови сви топонима тог дијела Румуније су словенски.

Низак степен Е1б-В13 донекле побија тезу да би Е1б могла бити дио словенских миграција са Карпата, па би можда и могла бити тачна она мађарска тврдња да су преци Влаха и Румуна, дошли са простора источне Србије у раном средњем вијеку и да су се се затим ширили преко Карпата даље на исток и сјевер. Сродност румунског са албанским такође потврђује ову тезу. Е1б , али Ј2б би били њихов маркер.

Мене рецимо занима одговор на питање, која би могла да буде хаплогрупа Дачана и Трачана у овом истраживању Молдаваца и Румуна, јер и они су морали оставити трага у њиховој етногенези. Гласао бих или за Р1а или за Р1б.

Муњени Ћелић:

--- Цитат ---Мене рецимо занима одговор на питање, која би могла да буде хаплогрупа Дачана и Трачана у овом истраживању Молдаваца и Румуна, јер и они су морали оставити трага у њиховој етногенези. Гласао бих или за Р1а или за Р1б.
--- Крај цитата ---
Мислим да сам на сајту Еуропедије видео да се Трачани па и Илири сматрају могућим представницима централноевропске гране Р1а.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Александар М.  Јануар 21, 2013, 10:17:15 поподне ---Мислим да сам на сајту Еуропедије видео да се Трачани па и Илири сматрају могућим представницима централноевропске гране Р1а.

--- Крај цитата ---

То ћемо знати тек кад изанализирају бар једно гробно мјесто старих Трачана и Дачана, који се иначе спомињу као народи исте расе. Сасвим је могуће да R1а буде њихова хаплогрупа.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију