ДНК порекло > Народи и њихова генетика
Грци
Ивица Јовановић:
--- Цитат: Никац Октобар 13, 2022, 11:38:31 пре подне ---Већ имамо доста древних грчких узорака, укључујући из племићких гробова. Чини се да су прото-Грци били R1b-PF7562 , као старосједиоце затичу Ј2а и нешто мало G2а. Све остало долази у хеленистичком раздобљу или касније.
--- Крај цитата ---
Да, па очекивано. И да човек не узме генетику у обзир и ако само погледа обичаје и митове, из архаичног и класичног периода након досељавања, закључак би исто био да су сигурно индо-европљани. Почев од мита да су владајуће куће потомци Херкула (сина Зевса који је грчки еквиваленд Перуну или ИЕ Перквуносу) па до оног спартанског обичаја криптеја, о коме када читате као да читате чланак о кориосу (ИЕ братство младих ратника). Криптеја је као и кориос процес иницијације младог човека у ратника (rite of passage). Значи Р1б, дошли дивљи да истерају питоме ахахахах.
НикПав:
--- Цитат: Gorance Октобар 11, 2022, 06:29:05 поподне --- Све је то лепо, него јел има разлике између грчке и албанске (читај арванитске) Е-V13?
--- Крај цитата ---
Тешко ће ти Арванит рећи да је Арванит, пошто они себе сматрају Грцима. Ја имам једног Грка (усвојеник, али је довољно матор да можемо да искључимо утицај туриста) са Пелопонеза у мојој грани. Имам и поприлично аутосомалних поклапања оданде, приде.
Gorance:
--- Цитат: Никац Октобар 13, 2022, 11:38:31 пре подне ---Већ имамо доста древних грчких узорака, укључујући из племићких гробова. Чини се да су прото-Грци били R1b-PF7562 , као старосједиоце затичу Ј2а и нешто мало G2а. Све остало долази у хеленистичком раздобљу или касније.
--- Крај цитата ---
Гледах мало стабло ове хпл групе на y-full-у. Све Јермени и Албанци. Тек понеки Грк. Такође, налетех на неки сајт, indoeuropean.eu. Негде у рангу Eupedije,ако не и бољи. Има финих карата и текстова. Занима ме ваше мишљење о том сајту уколико сте га посећивали.
Gorance:
--- Цитат: Gorance Октобар 31, 2022, 11:09:46 пре подне ---Гледах мало стабло ове хпл групе на y-full-у. Све Јермени и Албанци. Тек понеки Грк. Такође, налетех на неки сајт, indoeuropean.eu. Негде у рангу Eupedije,ако не и бољи. Има финих карата и текстова. Занима ме ваше мишљење о том сајту уколико сте га посећивали.
--- Крај цитата ---
Можда мало и претерују,типа лингвистичке карте Европе у Мезолиту (pre-pra--proto Ibero-Celtic...) итд. Међутим,не стављају прото-Албанце у Илире него источније као и ми,додуше ка Карпатима више. На брзину претрчах.
Навигација
[0] Индекс порука
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију