Никако, шалим се
Мало само да "подгрејем" атмосферу пред следеће резултате, четири је стигло до сада, а чекају нас тек нови закључци...
Чекају нас нови резултати али на жалост без резултата Јовановића из Прошћења. Малешић је покушао неколико пута да узме узорак од њега за WGS, међутим он је одбио сарадњу, наводно из "безбедносних" разлога (мало су га изгледа пореметиле оне војно-биолошке активности Амера у Украјини). И са његовим рођацима у Прошћењу нисмо имали успеха у преговорима, штета јер би са тестирањем Јовановића добили на профилизацији изворних Тарских Никшића у матичном крају. Ипак сам искористио могућност поручивања теста на Y189944 са његовог налога, па ћемо видети како бар на том SNP-у стоји ово старо, мојковачко братство (тренутни стање ствари FT190799+, Y250780-)
Са друге стране добио сам неке изненађујуће информације о пореклу тестираних Балтића из Штитарице код Мојковца. Мислио сам да су Балтићи попут Јовановића старинци у тој области, међутим они су у Штитарицу дошли из Шаранских гомила, места које се налази између Дурмитора и Сињајевине. Још интересантнији податак је време досељавања у околину Мојковца, а он је по тестираном
друга половина 19. века. Поставља се онда питање с обзиром на доста старије присуство Балтића у Старом Влаху и Урсулама, на које се Балтиће они позивају у њиховим предањима? Да ли је можда у питању некаква новија конструкција предања, можда из 20. века, која нема генетску потпору? Балтићи из Штитарице су припали Y250780 подграни, може се рећи да се њихово предање о пореклу из Роваца овим резултатом потврдило, али још увек не знамо из којег су ровачког братства потекли. По тестираном Балтићу реч је о потомцима Срезојевића, по неком другом Балтићу из Бијелог Поља (пореклом из Мојковца, са којим сам се кратко дописивао прошле године) они су пореклом од Ровчана Булатовића.
По мени могуће би било овакво решење, Балтићи-Срезојевићи су се након исељења из Роваца у првој половини 17. века на кратко "прибили" уз Тарске Никшиће у области Мојковца, један њихов братственик (или више њих) је пар деценија касније кренуо ка Старом Влаху заједно са Т. Никшићима (са прецима Вејсиловића, Тахировића и тд.) док су остали Балтићи били активни на миграторној рути Мојковац > Шарганске гомиле > (повратна) Мојковац, као резултат овога имамо тачна предања и једних и других, али Балтићи у Урсулама морају испунити један услов, да су позитивни на Y250780. Уколико би Балтићи били негативни на Y250780, шансе су реалне да су рођаци са Јововићем-Балтићем из Мочиоца (Y189944+, Y250780-), а још веће да су род са Вејсиловићима и Тахировићима, али без SNP теста неког од урсулских Балтића нећемо знати одговор на ова питања.