Милоше, ако пратиш моја писања овде а пратиш, не знам на основу чега закључујеш да "доносим закључке који ми се свиђају.."? Па отерах ли управо ја пре пар месеци Шерлока са ове теме и његову теорију о "племићком пореклу Никшића из околине Дубровника"?

Да је неко други на мом месту, била би му вероватно "пуна тастатура" светородне династије Немањића и славног порекла (додуше по женској линији, али то не мења ствар), а ја пре неки дан написах могућност да је предање о Морачи измишљено, како би се Никшићи повезали са Немањићима. Мислим да сам ти и у приватним препискама, које трају скоро две године, доказао да се не водим жељама, већ се тичу у 90% преписки одгонетања разних генеалошких зачкољица (не само усмерених ка нашим родовима), похваливши ме чини ме се једном приликом како сам "добар саговорник" и да често "наводим на размишљања".

То што најновија сазнања до којих смо недавно дошли (постојање дефтера за сјеничку нахију и пописаних Тарских Никшића, који је верујем све изненадио (не само тебе), у комбинацији са WGS резултатима шесторице нових Никшића) отварају неке нове погледе на порекло Никшића и даљи развој оних Никшића из Потарја, нисам ја крив. Или можда јесам? Било би скроз ОК по твоју теорију да смо остали Кургаш и ја на Yfull стаблу усамљени, или да се Бојановић уопште није ни појавио, онда би се онаква тумачења о Тарским Никшићима овде аминовала, међутим не и "за вјек вјекова", јер твоја теорија можда испуњава једну закономерност генетичке генеалогије, а шта је са осталима, које се тичу других закономерности уопштене генеалогије неког рода?
Ти заправо сада преко најновијег: "
Вероватно је ову област на управљање добио један од Никшића као пронију, као вид заслуге за службу, вероватно у периоду владавине цара Душана. Његови потомци су наследили тај положај и као тимарници управљали у периоду турске власти. До средине 15. века се у Никшиће инкорпорирало домицилно становништво, преузимајући идентитет и славу" желиш (да, ово је очито твоја жеља) оквирно или прецизно да одредиш када се десило прибраћивање Y134578 Тарским Никшићима, уз потврђену процену старости SNP-ова између Аранђеловштака и Лучинаца која би ову хипотезу подржала, а то се дакле, по твом мишљењу догодило након доласка тог једног, "утицајног" Никшића из Оногошта у 14. веку. Међутим, све да се и тада прибраћивање том Никшићу догодило, или убрзо његовим потомцима (па чак да се десила и нешто касније), зашто није опстала никаква свест о припадности твог рода Тарским Никшићима, након њиховог исељења у сјеничко поље у 17. веку? Зашто таква свест није опстала бар код једне породице у Потарју и шире са славом Лучиндан Y134578? Зар није прошло довољно времена (2-3 века) да се саплеменски и статусно потпуно апсорбују у праве Тарске Никшиће и да наследе континуитет никшићке традиције и организације од друге половине 17. века, да се исти продужи и даље, бар у неком облику у Потарју? Могли су га наставити, бар у смислу усмених предања, јер су такође имали довољно времена за тако нешто, пре "касне конструкције" (комплетног поистовећивања Y134578 Лучиндан са Ровчанима) и већег утицаја и прилива Ровчана у области Потарја, а знамо да се он подудара са слабљењем и сломом Османског царства као и постепеним исељавањима муслимана, а то је крај 19. и почетак 20. века.
Дакле, овде имамо заиста чудно тумачење једног дела рода Y134578, који се прибраћује Никшићима у 14. (или 15. веку), узима славу Лучиндан и од тада су они Лимски (Тарски) Никшићи, међутим не и идентитет, јер тих првих 200-300 година им је изгледа "радила" свест о другачијем, домицилном пореклу па су на Никшиће гледали као на нешто страно, на припадност њима изгледа потпуно заборавили или им она ништа није значила након исељења Никшића. Следећих 200 година су били "нико и ништа", уствари "нешто" су морали бити али Никшићи нису, да би се тек доласком Ровчана у већем броју у области Потарја они комплетно идентификовали са њима због крсне славе, измишљајући као по "difoltu" предања о пореклу из Роваца. Да ли онда Y134578 треба да носи ознаку "Тарски Никшићи"? Па ако ћемо искрено, већи су Никшићи Чворовићи из Заграда од вас, по сваком критеријуму.

Мислим да Лимски (касније Тарски) Никшићи имају везе са премештајем седишта епископа из Стона на Лим, данашње Бијело Поље јер постоји та уска веза Никшићких села са селима и поседима које се помињу у 13. веку, о којој сам писао. Управо је важно пратити тачно међе тих поседа и јурисдикцију јер су Никшићи били потпуно везани за цркву Св. Петра и Павла. Генерално, мишљења сам да су обе хаплогрупе, и Y52621>FT190799 и Y52603>Y134578 тада дошле у Полимље. Ако је тешко без SNP профилизације због модалног хаплотипа FT190799 сврставати тестиране људе из Далмације у наш кластер (могуће је да су неки тестирани и на мањој резолуцији такође FT190799), за твоју Y56203 то није такав случај јер вас јасно одваја DYS19=14 и DYS643=11, па тако и знамо да твојих даљих генетских рођака тамо има. И ма колико то изгледало тешко или немогуће, важно је усредсредити се на проналажење ових хаплогрупа у Далмацији, али ако ми не успемо у томе, појавиће се некад неко сасвим случајно, у то сам потпуно сигуран.