ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Јермени (Армени)

(1/12) > >>

Kor:
Реч је о народу који је први прогласио Хришћанство за државну религију, 301. године.

--- Цитат ---
Јерменско изворно име за државу је Хајк (Hayk'), а у средњем веку том термину је додат ирански суфикс за земљу стан и тако је формиран данашњи јерменски назив Հայաստան — Хајастан. Термин Хајк се традиционално веже за легендарног јерменског војсковођу Хајка (Հայկ) који је по легенди био Нојев пра-пра унук — Тогармахов син, који је пак био син Гомера, а овај пак син Нојевог сина Јафета. Када је имао 130 година Хајк је отишао у Вавилон да гради Вавилонску кулу. Вавилонски краљ Бел или Нимрод захтевао је од Хајка да остане у Вавилону, али је Хајк чезнуо за својом домовином под Араратом па је кришом побегао. Зато је Нимрод кренуо са својом војском за њим и сустигао га код језера Ван, али је Хајк успео да убије Нимрода стрелом са три пера што се по легенди десило 2492. п. н. е. и да се врати у своју домовину где је и основао прву јерменску државу у региону Арарата.

Термин Јерменија први пут се спомиње у староперсијским Бехистунским натписима из 515. п. н. е., као Армина. Хекатеј Милетски је писао о Јерменији као о Αρμενια. Ксенофонт је био први који је детаљније описивао јерменска села и народ. Он је писао како је језик којим говори тај народ веома сличан персијском.
--- Крај цитата ---

Kor:
Као што ми сада имамо српски ДНК пројект, Јермени имају свој који је у новембру 2011 године имао базу са 377 хаплотипова (значајно више него ми) и резултати су следећи:

Хаплогрупа R1b1 :       90 = 26%
Хаплогрупа J2 :           73 = 21%
Хаплогрупа G :            48 = 13%
Хаплогрупа J1 :           42 = 12%
Хаплогрупа E1b1b1:  29 =    8%
Хаплогрупа I2 :           17 =   5%
Хаплогрупа T :            21 =   6%
Хаплогрупа R1a :        10 =   3%
Хаплогрупа R2a :         7 =   2%
Хаплогрупа L :              7 =   2%
Хаплогрупа Q1  :           5 =   1%
Хаплогрупа F :              2 =   0.6%
Хаплогрупа A :              1 =   0.3%Kor:
Као што можемо приметити, највећи проценат испитаних носи хаплогрупу R1b1 од којих је највећи број L49+ L23+ L150+ L51- L11-, што значи да су у питању претци и далеки рођаци великог броја савремених западноевропљана.

Следећа по бојности је хаплогрупа Ј2, која се често у великим процентима среће на подручју Кавказа. Најчешће се срећу носиоци гране J2a4.

Од бројнијих хаплогрупа још имамо за Кавказ карактеристичну хаплогрупу G (најчешће G2a3), као и семитску хаплогрупу J1 која на том подручју такоће има доста велики број носилаца.


Kor:
Јермени такође прате и податке о пореклу преко мајчине линије и ту имамо овакве резултате на 170  узорака:

мтДНК хаплогрупа H :    45 = 27%
мтДНК хаплогрупа U :    27 = 16%
мтДНК хаплогрупа J :     21 = 13%
мтДНК хаплогрупа HV :  20 = 12%
мтДНК хаплогрупа T :    14 =   8%
мтДНК хаплогрупа K :     9 =   5%
мтДНК хаплогрупа N :     8 =   5%
мтДНК хаплогрупа X :     6 =   4%
мтДНК хаплогрупа I :       6 =  4%
мтДНК хаплогрупа W :    4 =   3%
мтДНК хаплогрупа R :     3 =   2%
мтДНК хаплогрупа V :     2 =   1%
мтДНК хаплогрупа F :      1 =   1%

Синиша Јерковић:
Да, Јермени су као доминантно R1b и истовремено индоевропски народ кључна веза за разумјевање миграције Индоевропљана у Малој Азији. Први познати индоевропски народ у том региону су Хетити, Јермени би веома лако могли бити њихови потомци.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију