Ćao. Tu sam
Još malo ću da razmislim za WGS, da se informišem o čemu se radi, jer i nisam previše zainteresovan za analize, obzirom na cenu. Moram da sagledam koji je moj interes u testiranju.
Свакако је ово око WGS тестова доста дубља и комплекснија прича од једноставније "породичне историје", јер тиче се евентуалних открића
старијих генеалошких повезница, у твом случају са неким од родова који се тренутно налазе на нивоу SNP мутације Y52621:
https://www.yfull.com/tree/I-Y52621/ Капирам да ова старина и период грањања многима није интересантна, али у случају појаве неке тестиране особе у будућности или више њих, са хаплотиповима (вредностима на 23 маркера) блиским твом, па још уколико се ради о некој породици која је очувала усмено предање о даљем пореклу или о аутентичној (староседелачкој) породици неког места, ствар може постати интересатнија и добијени резултат твог WGS теста једино користан у том тренутку. Тада ћеш можда ти ловити њих и предлагати им SNP и WGS тестове, као што то ради Чикарић и многи други форумаши, никад се не зна, можда баш оне Азанце са славом Јовањдан из околине Бијелог Поља (због резултата Новалића из Новог Пазара).

Има и других примера, ево мог. Да ли сам се ја требао задовољити сазнањима о Херцеговини и тамошњим Никшићима, о некаквим грбљанским бановима, Жупи Оногошта, Јевросими Немањић? Могао сам ону књигу Божидара Кљајевића о Никшићима да гледам као у Свето Писмо, да његово (преписивачко) умеће и објашњење порекла Бојановића (од Булатовића) протумачим као 100% тачно, кроз добијене три разлике на маркерима са једним Булатовићем. Све ми је то било симпатично али ништа више од тога. Рад на породичном родослову сам прекинуо управо због велике жеље за конкретним сазнањем и открићем где су моји даљи преци вековима бивствовали (сада сам више него убеђен да то није била Херцеговина, као што није за већину Никшића), пре него се мој родоначелник (или његов отац, деда, небитно) запутио ка Старом Влаху и ивањичкој Брезови. И у томе лежи сва замамност ових истраживања. Ако то не осећаш џаба све и наравно, нећеш препознати интерес у свему томе. Осим тога, као што рекох у нашем телефонском разговору, мислим да су медицинске анализе и предлог Чикарића да делимично спонзорише твоје тестирање довољно добри разлози да прихватиш позив. Мада, и ако не прихватиш није никакав проблем, можда "упецамо" неког другог Николића или неку породицу из Губеревца и околине са славом Јовањдан, које их повезују са твојим Николићима, свеједно је ко ће се тестирати јер сте ионако сви ви припадници једног, истог рода.