Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Где се налазе мошти деспота Стефана Лазаревића?

(1/5) > >>

goca 11:

--- Цитат: НиколаВук  Јун 06, 2018, 05:32:44 поподне ---Деспоту Стефану је висина измерена на основу скелета, 178 центиметара, што је за то време била импресивна висина. Цару Душану су исто измерили скелет који се налази у цркви Св. Марка у Београду и утврдили да је био висок 214 центиметара. Пише о томе у овим новинским чланцима:

http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/2174029-znate-li-koliko-je-zaista-bio-visok-despot-stefan-lazarevic-zvani-visoki
https://sport.blic.rs/kosarka/domaca-kosarka-i-aba/car-dusan-silni-bi-vladao-i-kosarkom/bjht0pk

"Ekshumacijom groba u jugozapadnoj zoni glavnog broda, dakle - onog prostora u kome se u vladarskim mauzolejima uvek sahranjuje ktitor, otkriveni su zemni ostaci muške osobe, visoke oko 178 cm, što je impresivna visina u epohi u kojoj se prosečni rast odraslog muškarca kretao oko 165 cm."

"Koliko je, zapravo, bio visok Dušan otkriveno je tek krajem 20. veka.

Srpska pravoslavna crkva je, odlukom Sinoda, 1991. godine formirala komisiju da se, pored ostalog, i to utvrdi. U Hramu Svetog Marka u Beogradu, gde počivaju njegovi zemni ostaci, komisija koju je predvodio vladika Atanasije Jeftić obavila je merenja i potvrđena je pomenuta visina. Uostalom, šta reći za čoveka u čiji pehar iz kog je pio vino, a koji se još čuva na Hilandaru, može da stane više od dva litra? Ili, za njegov barjak, koji se čuva na istom mestu, koji je trouganog oblika, a čije su katete skoro po tri metra, a hipotenuza preko četiri?"

--- Крај цитата ---
Мошти деспота Стефана почивају у манастиру Копорин.Експертизу моштију је урадио наш академик Србољуб Живановић а висина деспотова је била 174 cm.

НиколаВук:

--- Цитат: goca 11  Јун 06, 2018, 08:16:00 поподне ---Мошти деспота Стефана почивају у манастиру Копорин.Експертизу моштију је урадио наш академик Србољуб Живановић а висина деспотова је била 174 cm.

--- Крај цитата ---

Деспотове мошти су у Манасији/Ресави, а то је потврђено упоредним ДНК тестирањем узорка моштију кнеза Лазара и претпостављених деспотових моштију. Показало се да је поклапање отац-син веће од 99%. Уз то, деспотове мошти су се налазиле у ктиторској гробници у оквиру цркве, тако да нема сумње да је он у питању, што је и ДНК анализа потврдила. Иначе, овакве потврде нема за кости из Копорина (једина "потврда" је народно предање), а ова ДНК анализа је у доброј мери и предузета због тврдоглавог инсистирања појединаца да су копоринске кости "праве" деспотове мошти. Иако је анализа показала да нису били у праву, они и даље инсистирају да је деспот сахрањен у Копорину, што већ прелази у ненаучне и нецрквене разлоге "промовисања" манастира Копорин. У Копорину је највероватније сахрањен неки локални властелин чија је то била задужбина, изнад његове гробнице се налази оштећена фреска на којој је на једној страни представљен деспот Стефан; ова чињеница и народно предање су некима били довољан разлог да прогласи кости из гробнице деспотовим, али се ради о томе да је фреско-композиција само делимично очувана и да је представа копоринског ктитора (деспотовог вазала) на фресци уништена, док се деспотова представа очувала.

goca 11:

--- Цитат: НиколаВук  Јун 06, 2018, 09:41:04 поподне ---Деспотове мошти су у Манасији/Ресави, а то је потврђено упоредним ДНК тестирањем узорка моштију кнеза Лазара и претпостављених деспотових моштију. Показало се да је поклапање отац-син веће од 99%. Уз то, деспотове мошти су се налазиле у ктиторској гробници у оквиру цркве, тако да нема сумње да је он у питању, што је и ДНК анализа потврдила. Иначе, овакве потврде нема за кости из Копорина (једина "потврда" је народно предање), а ова ДНК анализа је у доброј мери и предузета због тврдоглавог инсистирања појединаца да су копоринске кости "праве" деспотове мошти. Иако је анализа показала да нису били у праву, они и даље инсистирају да је деспот сахрањен у Копорину, што већ прелази у ненаучне и нецрквене разлоге "промовисања" манастира Копорин. У Копорину је највероватније сахрањен неки локални властелин чија је то била задужбина, изнад његове гробнице се налази оштећена фреска на којој је на једној страни представљен деспот Стефан; ова чињеница и народно предање су некима били довољан разлог да прогласи кости из гробнице деспотовим, али се ради о томе да је фреско-композиција само делимично очувана и да је представа копоринског ктитора (деспотовог вазала) на фресци уништена, док се деспотова представа очувала.

--- Крај цитата ---
Српска православна црква никада није признала да су скелет и глава који се налазе у Манасији,припадали деспоту Стефану. Урађена је ДНК анализа главе за коју је утврђено да је припадала сроднику кнеза Лазара (највероватније његовом сину Вуку коме су Турци одсекли главу у Пловдиву) док је ДНК бутне кости скелета показала да глава и скелет нису иста особа.
Професор и академик Србољуб Живановић је извршио експертизу моштију из Копорина и доказао да су то мошти деспота Стефана..Постоји и књига о манастиру Копорин, у којој је детаљно описан култ овог светитеља од XV века   и начин на који су мошти откривене, као и  ЦД  обзиром да је експертиза рађена пред камерама РТС-а.


Наравно 

НиколаВук:

--- Цитат: goca 11  Јун 06, 2018, 10:13:54 поподне ---Српска православна црква никада није признала да су скелет и глава који се налазе у Манасији,припадали деспоту Стефану. Урађена је ДНК анализа главе за коју је утврђено да је припадала сроднику кнеза Лазара (највероватније његовом сину Вуку коме су Турци одсекли главу у Пловдиву) док је ДНК бутне кости скелета показала да глава и скелет нису иста особа.
Професор и академик Србољуб Живановић је извршио експертизу моштију из Копорина и доказао да су то мошти деспота Стефана..Постоји и књига о манастиру Копорин, у којој је детаљно описан култ овог светитеља од XV века   и начин на који су мошти откривене, као и  ЦД  обзиром да је експертиза рађена пред камерама РТС-а.


Наравно

--- Крај цитата ---

То што црква није признала, не значи да се тај њен став мора поклапати са научним чињеницама. Овде је генетика показала поклапање од скоро 100%, док је Живановић радио обичну антрополошку анализу без ДНК теста, који тада (1983. године) није ни био могућ. Живановић је и пласирао причу да је у Манасији сахрањен Вук Лазаревић, али тај податак о непоклапању бутне кости и лобање је потпуно непроверен и нетачан и само теорија завере коју је изнео Живановић, јер му се не свиђа да му неко "преотима славу" (која се састоји у томе што је он "открио" да су наводно деспотове мошти у Копорину; очигледно му веома смета што је генетика, која је много прецизнија од физичке антропологије, оповргла његов налаз). Вук је сахрањен у северозападном делу наоса главне цркве у Раваници, док је манастир Ресава, а не Копорин, главна задужбина коју је деспот Стефан наменио као своје гробно место и где је и сахрањен по подацима које доноси његов биограф Константин Филозоф, а скелет је и нађен близу јужног зида западног травеја, на почасном ктиторском месту које је установљено још код Немањића. Оспоравање Константина Филозофа које износи Живановић (да је он биографију писао по сећању) је у најмању руку смешно и неукусно, такође и блаћење колеге Живка Микића који је радио антрополошку анализу деспотовог скелета из Манасије, а коме су кроз руке "прошле" кости скоро сваког "становника" римског Виминацијума, као и многи други праисторијски, антички и средњовековни скелети. У сваком случају, познато је да је научничка сујета велика, што је Живановић више пута показао, али овде напросто није у праву, само што он са тим не жели да се помири; нека се запита због чега је браничевски епископ забранио да се изврши ДНК анализа копоринских костију, које је он захтевао. Очигледно се епископ прибојава правог резултата и не жели да уруши култ који се у Копорину створио, што је по мени потпуно сулудо размишљање, али ок. У сваком случају, људи могу да верују да се деспотове мошти налазе у Копорину и то им нико не брани, али вера је једно, а чињенице нешто сасвим друго.

https://www.poreklo.rs/2012/05/10/dnk-poreklo-despota-stefana-lazarevi%C4%87a/

http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=31196

НиколаВук:
Ево и пар цитата са сајта манастира Манасија:

"На овај закључак наводе одређене чињенице и подаци које оставља савременик и биограф деспотов Констатин Филозоф. Место деспотове сахране помиње се и у каснијим изворима. Тако монаси Дамњан и Павле у писму које су 1597. године упутили папи Клименту тврде да је Стефаново свето тело у Ресави.

Деспот је за живота саградио гробну цркву посвећену Св. Тројици у манастиру Ресави, о чему сведочи Констатнтин Филозоф у житију деспота Стефана Лазаревића „Начини ту себи гробницу, где ускоро би положен“ а потом када приповеда о преносу деспотовог тела „…ношаху (га) ка гробници… коју сам сазда у Ресави… да би га положили на место где је заповедио” и „Због брзине времена брзо спремивши положише га у цркву у Ресави десно од улаза у храм.”

Простор уз јужни зид западног травеја у средњовековној Србији искључиво је био намењен за сахрану ктитора. На том месту били су сахрањени ктитори династије Немањића, као и родитељи деспота Стефана, кнез Лазар и кнегиња Милица. До сада није познат ни један случај да је ово строго правило прекршено и да је уз јужни зид западног травеја сахрањена личност а да није ктитор.

Подаци које оставља Константин Филозоф о деспотовoj смрти, преносу његовог тела и месту на коме је сахрањен у потпуном су сагласју са резултатима обављених археолошких ископавања. Потврду да је деспот Стефан након изненадне смрти 19. јула 1427. године пренет и сахрањен у својој задужбини„… на месту где је заповедио” , употпуњују и обављене антрополошке анализе и ДНК експертизе. Обављеним анализама потврђене су најближе сродничке везе између оца и сина, кнеза Лазара и деспота Стефана Лазаревића. Тако је након 600 година разрешена недоумица о месту сахране деспота Стефана Лазаревића."

http://manasija.rs/crkva-svete-trojice/ktitorska-grobnica/

Паметном доста!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију