Ја раније нисам хтио пуно указивати на ту могућност да су неки људи са саским статусом могли припадати и грани I2a-PH908 , јер ко зна шта би ме снашло

. Касније сам примијетио да је Цонић на мапи PH908 уочио везу између тестираних:
Hertel, Denmark
Wieber, Saxony, Germany
Mezerkor, Gelnica, Spiš, Slovačka
Djorović, Lešak, Srbija
Kenaliev, Kočan, Bugarska,
али нигдје не прочитах да они имају икакве везе са Сасима.
Када бих ја указивао на то онда би се аутоматски појавио отпор, што помало и разумијем, па сам ћутао. Тако је и са Фуштићима, а можда и са Ковачанима, Кулизама итд.. Ал нека, нека то остане ваша ствар. Проблем је у томе што осим присвајања неких грана, неке, не уврштавајући их у потомке Саса, остављате да буду сврстане у неке друге групе, што усложњава истраживање и ствара криву слику о етногенези на нашим просторима јер та популација није била тако мала. Очигледно да је у 13. вијеку дошло до контакта између Саса и Анжујаца у Албанији што се види из турских дефтера. Не сврставајуће тестиране у потомке Саса они полако „клизе“ у потомке Анджујаца али и неких старобалканских група, што је тешко кривотворење историје. Између Анжујаца и Саса је велика разлика, без обзира што су можда неки Саси имали везе са Анжујцима у Угарској и Пољској, Анжујци су били освајачи а Саси привилеговани грађани и доносиоци: законодавства, организације рада и обртништва, најбоље до тада технологије у вађењу руде и одвајању метала из ње, урбанизатори и оснивачи многих села и градова по цијелом Балкану.
Примијећујем да неке родове саског поријекла ових дана сврставају у неке друге групе а аргументе за то узимају из писања „Порекла“. Неки људи незнају да је истина најкраћи пут до достојанства и свака лаж се враћа као бумеранг.
На крају једна анегдота из мојег Бихора.
Једна момчина натовари косу преко рамена и оде свом амиџи на ливаду да му помогне, да не коси сам. Поздравља се са њим и каже: „Амиџа, ја дошо да ти помогнем“. Амиџа погледа у Сунце, које је високо на небу, а познавају синовца, каже: Синовац, ти би мени најбоље помого када би отишо“.